X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Etapele anevoioase ale restaurării unei uși de epocă

24 sep. 2022,, 15:00   Capitala
2887 0

În capitală avem aproape 100 de uși de epocă care înfrumusețează străzile Chișinăului vechi.

Deși trecem adesea pe lîngă ele, puțini din noi se opresc pentru a le admira frumusețea și farmecul.

Deși ușile vechi sînt adevărate comori ale timpului, puțin investesc în acestea și le restaurează, iar acest lucru se întîmplă pentru că costul renovării unei uși depinde în mare parte de gradul de degradare a acesteia. Cu cît este mai distrusă tîmplăria de pe o ușă de epocă, cu atît este mai costisitoare reconstrucția ei.

Astfel, potrivit specialiștilor din domeniu, renovarea unei uși poate porni de la o mie de euro și poate ajunge chiar și la cîteva mii de euro.

Însă acesta este doar o parte a drumului lung care trebuie parcurs de proprietarul unui imobil de importanță locală sau chiar națională.


Este bine de știut faptul că orice intervenție la obiectivele protejate se face în baza unui proiect avizat pozitiv de entitatea de profil, apoi urmează obținerea unui act permisiv eliberat de o autoritate publică locală, iar lucrările trebuie să fie executate doar de o companie sau specialist licențiat în restaurare. Așadar, etapele sînt lungi și adesea anevoioasă, iar toate astea, la pachet cu costurile destul de mari, îi fac pe mulți proprietari să lase mîinile în jos.

De menționat faptul că în cazul în care unii proprietari se apucă să renoveze o ușă veche fără actele necesare, aceștia riscă amenzi usturătoare.

Potrivit lui Ion Ștefănița, contravenția în cazul restaurării neautorizate a unei uși depinde de mărimea prejudiciului adus obiectului protejat.

O soluție ar fi, fără îndoială, un ajutor financiar din partea statului care ar contribui la conservarea acestor comori ale trecutului. Însă, în condițiile în care de zeci de ani în acest domeniul lucrurile bat pasul pe loc, ușile de epocă ale Chișinăului vechi încă așteaptă în liniște ceasul cînd, ori vor fi aruncate la gunoi ca pe un obiect vechi fără valoare, ori vor fi restaurate de cei cărora le pasă de trecut. Or, doar valorificînd comorile trecutului ne vom putea bucura de un viitor.

O adevărată comoară este ușa care se află pe strada București 60, care însă se află într-o stare deplorabilă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?