Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Echipa de arheologi a finisat săpăturile în centrul Chișinăului

17 iul. 2018,, 18:11   Capitala
3212 0

Despre acest lucru a relatat pentru portalul Noi.md conducătorul săpăturilor arheologice, doctorul în ştiinţe istorice, arheologul Mark Tkaciuk. Lucrările în perimetrul Bisericii Armeneşti au durat mai mult de două luni.

În această perioadă au fost găsite de către voluntari şi specialişti o mulţime de obiecte interesante, printre care: fragmente de vase din ceramică, sticlă și porțelan, monede din diferite țări, pipe de fumat și multe altele. Acestea datează din secolele XVII-XVIII. A fost găsită, de asemenea, și o structură cu zidărie, acolo se afla, probabil, o casă de locuit sau un atelier.

„Putem afirma cu certitudine cîteva lucruri – trage concluziile finale Mark Tkaciuk. - În primul rînd, vechiul, medievalul Chișinău arheologic nu doar există, pur şi simplu. Acesta este un fenomen foarte spectaculos, care, desigur, necesită a fi cercetat în continuare și îşi așteaptă cercetătorii.

În al doilea rînd, Chișinăul dispare într-un ritm accelerat. Iată că foarte aproape au săpat o groapă de fundament imensă, au loc lucrări de construcție, care, fără îndoială, au distrus o mulțime de dovezi valoroase despre viața orașului medieval. Pur și simplu, înmulțiți numărul artefactelor, găsite în cadrul săpăturilor noastre modeste în această zonă. În Muzeul nostru Național de Istorie nu ar fi suficient loc pentru atît de multe vestigii. Între străzile Alexandru cel Bun, Naberejnaia, Dealul lui Puşkin și străzile Armenească sau Bulgară, iată aceasta este zona vechiului oraș Chișinău, unde nu se pot desfășura asemenea lucrări de construcție. Nu numai că nu pot fi demolate monumente ale arhitecturii, ceea ce se face, din nefericire, dar excavarea fiecărui șanț, fiecărei gropi, orice lucrări trebuie să fie precedate de cercetări arheologice serioase.

Lucrările au fost finalizate pe 15 iulie, dar, potrivit spuselor lui M. Tkaciuk, cercetările nu se vor încheia aici. Va urma lucrul cu materialele, restaurarea vestigiilor, pregătirea raportului științific, predarea colecției la Muzeul Național de Istorie. Acest lucru va dura luni de zile. Dar mai există încă o dată - 15 august. Aceasta este ziua sărbătorii neoficiale a tuturor arheologilor. Vrem să organizăm în această Zi a Arheologului un fel de festivitate în oraș şi anume în această zi să facem un raport public cu privire la săpături, în fața locuitorilor din Chișinău. Probabil, acest lucru se va întîmpla pe strada pietonală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?