COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 934 281   INFECTAȚI 363 110(+677)   TRATAȚI 347 118      DECESE 9090(+21)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3014

Dosarul Arena Națională stă pe loc

30 sep. 13:17   Capitala
1140 0

Procuratura Anticorupție nu are niciun bănuit și niciun învinuit în dosarul Arena Națională, se arată într-un răspuns oferit de procurori fostului deputat Alexandru Slusari, transmite Noi.md cu referire la jurnal.md.

În răspunsul Procuraturii Anticorupție către Slusari se spune că la moment este exercitată urmărirea penală și că sînt supuse verificărilor acțiunile mai multor demnitari, persoane publice și persoane cu funcții de răspundere responsabile de realizarea contractului, că au fost audiați mai mulți martori și au fost ridicate mai multe documente, dar că, la moment, „pe caz nu sînt persoane cu statut de bănuit sau învinuit”.

„Vă rog citiți atent acest document penibil! Pentru ce le plătim salarii celor din Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție? După doi ani de anchetă nu este niciun bănuit! Doar acum Procuratura solicită de la Guvern ajutor pentru calcularea prejudiciului statului! În loc de 10 ha, necesare pentru construcția Arenei, de la Colegiul vitivinicol Stauceni au fost sustrase peste 69 de hectare agricole. Statul nu a primit nici un bănuț pentru excluderea pămîntului din circuitul agricol. Doar aici CNA a putut calcula lesne prejudiciul pentru diferența de 59 ha. Calcule simple arată că la bonitatea minimală, cu aplicarea coieficientului legal de 9264,96 pentru un grad/hectar, pierderile nerecuperate ale statului sînt aproximativ 27 de MILIOANE de lei! Repet a căta oară: aceste 59 hectare în prezent sînt gajate și pot fi și re-gajate. În document se face referință la constatarea că SRL Arena Națională nu va fi în stare să achite companiei de construcție din Turcia anual 1,5 milioane de euro în calitate de plată pentru efectuarea lucrărilor și că aceasta suma urmează să fie achitată din bugetul de stat. Adică, din start proiectul a fost calculat greșit, însă cei din CNA, avînd aceste cifre, oricum nu știu a număra prejudiciul”, a comentat fostul vicespeaker.

Alexandrul Slusari s-a referit și la faptul că, în cadrul inspectării financiare, executorii lucrărilor au refuzat să prezinte Devizul de cheltuieli și procesele-verbale privind executarea lucrărilor. „Cei din CNA înghit impertinența respectivă și bocesc în continuare că nu pot face nimic, că au nevoie de ajutor și pasează responsabilitatea pe alte autorități. Se crează impesia că documentul este scris de un ONG, ci nu de organul de anchetă. Pot continua încă mult descrierea acestei scheme criminale cu terenurile publice și interesele obscure, începînd cu anunțul despre acest proiect din sediul PD al lui Al Capone din Grozești, cu acțiunile de promovare în Parlament din partea lui Candu. Pe toate documentele sînt semnături ai miniștrilor. Problema cu numele bănuiților există doar pentru CNA și Procuratura Anticorupție, care au murat acest dosar doi ani și care continuă să fie controlate de grupări politico-criminale. Dar eu mă opresc aici, după asemenea scrisoare rămîn cu sentimentul de greață profundă. Zilnic se fac niște declarații-trăsnet privind necesitatea reformării justiției, dar realitatea rămîne una urîtă și documentul menționat o reflectă cu lux de amănunte”, a punctat Alexandru Slusari.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X