COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Discuții la CMC: Soarta Planului Urbanistic General al capitalei încă nu a fost hotărîtă (VIDEO)

Discuții la CMC: Soarta Planului Urbanistic General al capitalei încă nu a fost hotărîtă (VIDEO)

Pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a CMC a figurat aprobarea Planului de acțiuni pentru elaborarea Planului de amenajarea a teritoriului și a Planului Urbanistic General al orașului.

Subiectul a stîrnit dezbateri, însă în cele din urmă consilieri municipali au hotărît în unanimitate să amîne votarea proiectului, pentru a se consulta cu toate fracțiunile, reprezentanții societății civile și comunitatea de experți.

Consilierii socialiști au atras atenția că municipiul Chișinău a avut de sfureit de pe urma diverselor construcții ridicate haotic în capitală, ceea ce duce la necesitatea stringentă de a aproba și implementa un astfel de plan.


Din cauza construcțiilor haotice au fost distruse spații verzi, stadioane sportive, terenuri de joacă pentru copii. La momentul actual nu avem un plan de dezovltare a orașului, așa cum se propune acum. Un asemenea document nu se pregătește într-o zi, două, ci în cîteva luni. Ne putem trezi că în un an, doi, trei - nu vom aproba și vom trăi în așa un oraș haotic, a spus consilierul PSRM Victor Poleacov.

Consilierul Sergiu Tofilat (Mișcarea social-politică „Forța Nouă”) a menționat la rîndul său că legislația este permisivă, iar de multe ori agenții imobiliari scapă basma curată din cauza pedepselor prea blînde. „Atunci cînd agenții imobiliari și companiile de construcții vor ști că risca vreo 10, 15 ani de pușcărie, confiscarea averii, amenzi serioase, atunci vom vedea cum vor permite încălcări în construcții”, a spus el.

Pentru eliminarea lacunelor legislative și modificare legislaței s-a pronunțat și Svetlana Dogotaru, șefa Direcției generale arhitectură.

În urma discuțiilor, consilierii tuturor fracțiunilor au căzut de acord să revină la acest subiect săptămîna viitoare.

Recent, și primarul Ion Ceban a subliniat necesitatea aprobării Planului Urbanistic General, menționînd că Chișinăul are nevoie de un astfel de document, iar „mofturile politice trebuie date la o parte”. Potrivit primarului, dacă va fi aprobat planul de către CMC, urmează ca în 18-20 luni să fie elaborate și aprobate documentele strategice de dezvoltare a municipiului.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load