Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Direcția Educație face precizări în cazul produselor alterate din grădinițe

6 aug. 2019,, 16:10   Capitala
4790 0

Direcția educație, tineret și sport din cadrul Primăriei Chișinău a oferit detalii despre fiecare caz în parte discutat ieri la Președinție, cu privire la alimentația copiilor din grădinițe.

Potrivit funcționarilor municipali, la grădinița Nr. 177 din Chișinău nu a fost întocmit niciodată un act de constatare care să ateste neconformități la peștele livrat, iar pozele prezentate la Președinție nu pot fi o dovadă. „Aceste poze au fost prezentate de către fostul director al instituției, au o proveniență necunoscută și au fost utilizate cu scopul de a denigra imaginea DETS Ciocana”, se spune într-un comunicat emis de autoritatea municipală.

Potrivit instrucțiunii privind alimentația copiilor și elevilor în instituțiile de învățămînt general, aprobate în iulie 2018, în cazul depistării produselor alterate, persoana responsabilă de recepționarea produselor alimentare și lucrătorul medical sau bucătarul sînt obligați să întocmească un act de constatare privind neregulile atestate și să anunțe agentul economic furnizor, solicitînd înlocuirea produsului.

„Pozele nu pot servi dovadă asupra faptelor invocate, ori directorul nu a respectat instrucțiunea respectivă”, adaugă Direcția Educație.

Pește cu paraziți


Referitor la neregulile anunțate în grădinița Nr.149, autoritatea municipală precizează că firma „Slavena Lux” a livrat pe 24 aprilie 32 kg de pește congelat ,,Merluciu”. A doua zi, după dezghețarea peștelui, în timpul procesului de curățare, s-a constatat că acesta este de o calitate dubioasă. Directorul grădiniței a sesizat DETS Ciocana, care la rîndul ei a anunțat ANSA și agentul economic.

A fost completat un act de constatare a produsului necalitativ, iar o comisie specială a făcut verificări și a stabilit că peștele era suspect la paraziți. Lotul de pește nu a ajuns pe masa copiilor, fiind congelat și sigilat pînă la finalizarea procesului de cercetare de laborator. Experții ANSA au preluat mostre de pește, iar pe 4 iunie au anunțat rezultatele verificărilor de laborator, fiind depistați „paraziți din familia Anisakidae în cavitatea abdominală a peștelui”.

DETS Ciocana a înaintat demersuri către ANSA, pentru a concretiza ce urmează de făcut cu peștele care se păstra în congelatorul instituției. ANSA nu a oferit niciun răspuns. Șeful DETS Ciocana s-a prezentat la sediul ANSA cu solicitarea de a primi o concluzie în scris în baza căreia să poată fi sustras lotul de pește din instituție pentru a fi returnat agentului economic ,,Slavena Lux” și a fi luate măsurile corecte conform legii. În cele din urmă, reprezentanții ANSA au ridicat peștele congelat din instituție fără a întocmi un act de ridicare”, susțin reprezentanții Direcției Educație.

Contractul de achiziționare a produselor alimentare semnat cu firma,,Slavena Lux” e expirat și nu a mai fost prelungit. Autoritățile au încheiat un nou contract cu un alt agent economic.

Carne de curcan alterată

În cazul pulpelor de curcan despre care s-a vorbit la Președinție că ar fi fost alterate, Direcția Educație face următoarele clarificări. În luna februarie a apărut un semnal din partea unor directori de grădinițe din subordinea DETS Ciocana că produsul avea la livrare un miros specific. Pulpa de curcan a fost returnată agentului economic pentru a fi înlocuit cu un produs calitativ. Firma ,,Pascolino” a primit o scrisoare de avertizare, fiind preîntîmpinată că va fi inclusă în lista neagră, dacă se va repeta încălcarea.

Pîinea nu era mucegăită

Cu privire la pîinea cu „mazut” şi elemente metalice, informăm că semnale de pîine necalitativă, livrată de agentul economic SRL ,,Adrika” cu urme de ulei tehnic au fost depistate în gradinița Nr.149 la data de 13 iunie. Agentului economic i s-a trimis scrisoare de avertizare. Am primit un răspuns telefonic, în care ni s-a explicat că urmele de ulei sînt de floarea soarelui, care este folosit la fabricarea produselor de panificaţie (se aplică pe separator pentru a fluidiza circulaţia aluatului crud). Pînă la moment cazurile nu s-au repetat”, spun funcționarii din Primăria Chișinău.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?