X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

De ce piețele din capitală cer de la oameni achitarea chiriei pentru lunile de carantină

21 mai. 2020,, 19:54   Capitala
9575 4

Piața "Delfin" din sectorul Buiucani al capitalei nu a fost încă deschisă, dar reprezentanții administrației sale deja îi sună pe oameni și cer bani pentru chirie pentru lunile de carantină.

În același timp, ei îi amenință pe cei care nu plătesc că-i vor lăsa fără cîștiguri și-i vor da afară din piață.

Despre această problemă a relatat pentru portalul Noi.md comercianții din piețe care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Ei au menționat, de asemenea, că aceeași situație există și la alte piețe din capitală, multe dintre care nu au anulat plata chiriei pentru perioada de nefuncționare, iar unele au făcut doar reduceri de 20-30%.

Nicolae Dogaru, directorul pieței "Delfin” a comentat pentru portalul Noi.md situația creată.


El a menționat că administrația pieței continuă să perceapă plata pentru chirie, deoarece nici ea, la rîndul ei, nu a fost scutită de achitarea taxelor locale de 40 de lei pe metru pătrat de suprafață.

"Din moment ce aceste plăți nu au fost anulate și plătim în mod regulat taxe locale la buget, am făcut o reducere de 20% a chiriei în perioada de nefuncționare și i-am rugat să plătească în primul rînd cei care au datorii la chirie, formate încă cu 2-3 luni înainte de pandemie. Noi plătim impozite locale și avem nevoie ca și ei să ne achite chiria în perioada de pînă la pandemie - ianuarie-februarie-martie, inclusiv în perioada de pandemie, astfel încît să putem achita și în continuare impozite conform legii. Unii care nu au plătit chiria și au datorii pentru ianuarie-februarie, spun acum că nu vor plăti chiria", a explicat directorul pieței "Delfin".

Potrivit lui, în prezent, doar 30% din piață este ocupată, iar 70% este liberă, de aceea situația cu plata impozitelor este foarte dificilă. Problemele au fost și mai devreme, cînd, din cauza comerțului neautorizat cu legume și fructe din apropierea pieței, piața însăși era goală, și perioada lungă a funcționat slab.

"În ultimul an, am lichidat comerțul neautorizat din preajmă, iar piața a început să funcționeze mai bine. Dar, oricum, locurile în piață sînt ocupate în raport de 30-35%. Restul pieței este liber. Și noi plătim taxele locale pentru întreaga piață, iar situația din cauza pandemiei este foarte complicată. De aceea, vrem să deschidem cît mai curînd piețele, pentru ca oamenii să poată lucra, să plătească chiria", a spus Nicolae Dogaru.

El a atras încă o dată atenția asupra faptului că, dacă administrația nu va cere bani pentru chirie, ea nu va avea fonduri pentru a plăti taxele locale în buget.

El a subliniat că toate speculațiile cu privire la chiria rămîne pe conștiința celor care nu doresc să înțeleagă esența problemei.

"Unii dintre ei au datorii de închiriere pentru 3-4 luni, formate chiar înainte de pandemie. Taxa pe piață este de 15 lei pentru un loc. Taxa pentru chioșc este de 1500 lei pe lună. Cît de mici prețuri mai vor? Cerem să achite pentru a ne îndeplini obligațiile față de stat, ca să existe bani în trezorerie, ca medicii care se află pe prima linie în lupta cu COVID-19 să poată primi salarii, la fel ca poliția, profesorii și alți bugetari. Lucrăm strict conform legii. Efectuăm toate plățile comunale. Din ce surse trebuie să plătim pentru toate acestea?", s-a întrebat Nicolae Dogaru.

Potrivit lui, dacă autoritățile vor scuti piețele de achitarea taxelor locale, ei vor face reduceri pentru arendă în lunile următoare, vor compensa toate plățile.

"Dar acum este imposibil să nu percepem plata pentru chirie ca să putem achita și în continuare taxe la buget, pentru a ne îndeplini obligațiile față de stat. Trebuie să înțelegem situația. Contractele de închiriere nu sînt reziliate și obligațiile trebuie îndeplinite. Nu încălcăm drepturile nimănui. Unii au întrerupt contractele de la începutul pandemiei, și atunci și-au încetat angajamentele. Dar pe restul i-am ajutat să-și vindă produsele online. Am deschis și închis piața mereu, pentru ca ei să-și poată lua produsele. Frigiderele au consumat energie electrică. Cine va plăti pentru ei? Administrația? În 2 luni au fost achitate 300 de mii de lei pentru energia electrică. Trebuie doar să fii sincer și corect, să înțelegi situația creată și să nu spun că cineva vrea să se îmbogățească din această chirie", a declarat directorul pieței "Delfin".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?