Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Curățarea și betonarea rîului Bîc au dus la secarea acestuia

8 aug. 2022,, 18:45   Capitala
4102 0

Pe rîul Bîc practic nu mai curge apă. Unul dintre factorii care a dus la secarea lui sînt lucrările de curățare și betonare a albiei. Chișinăuienii sînt bucuroși că este scos gunoiul din rîu, acumulat de-a lungul anilor în cantitate de circa 25 de mii de metri cubi. Ecologistii trag însă un semnal de alarmă și prevăd probleme mai mari decît erau înainte, transmite tv6.md.

Locuitorii capitalei au păreri diferite față de aceste lucrări.

„Este necesară reparația, dar asta doar dacă orașul are bani. Acest lucru ar fi trebuit să se facă acum 20 de ani, dar bine că cel puțin acum se desfășoară”.

„Mereu era stufăriș aici, oameni fără adăpost, murdărie, gunoi. În asta se poate transforma un rîu dacă nu se face nimic”.

„Aici, cînd a fost scos gunoiul, era atît de mult… 50-60 de camioane!”.


„Nu mai e timp de așteptat. Toată lumea plînge peste tot, tot orașul strigă: vreau reparații!!!”.

Betonarea albiei are loc din direcția străzii Petru Rareș spre Mihai Viteazul. Muncitorii au curățat deja 400 de metri lungime și această porțiune este treptat „îmbrăcată” în beton. Acum se lucrează la un tronson de 40-50 de metri de-a lungul străzii Albișoara. Potrivit muncitorilor, doar pentru această porțiune au fost folosite deja cîteva zeci de tone de beton, aproximativ 80 de metri cubi de pietriș și 60 de metri cubi de moloz și sute de metri de plasă de zale, care întărește structura.

ADRIAN URSU, inginer: „Rîul Bîc are o lățime de 12 metri. Blocăm cu banda de 6 metri pe 40 de metri lungimea rîului, executăm lucrări, blocăm următorii 6 metri, drenăm apa și ne deplasăm lateral. Sub presiune puternică punem scînduri, piatră zdrobită, plasă, turnăm beton. Acesta va fi noul fund al rîului”.

Lățimea canalului de beton prin care va curge Bîcul este de 12 metri, înălțimea este de 5,40 m. Mai sînt încă 350 de metri din albia care nu au fost aduse în ordine. Potrivit muncitorilor, lucrările de betonare a doar acestor 40 de metri vor dura două-trei săptămîni.

ADRIAN URSU, inginer: „Depinde cum va fi vremea. Dacă în zona rîului Bîc cad ploi abundente și nivelul apei crește, nu vom mai putea lucra. Apa se poate ridica cu un metru sau cu un metru și jumătate, pentru că toate apele pluviale se varsă în Bîc”.

Pînă la sfîrșitul acestui an este planificată degajarea albiei pînă la podul din strada Mihai Viteazul. Cu toate acestea, potrivit ecologiștilor, măsură este nu doar ineficientă, ci și dăunătoare rîului și ecosistemului în ansamblu. Banii cheltuiți pentru aceste lucrări puteau fi folosiți mult mai eficient și mai ecologic, spun ei.

ILIA TROMBIȚCHII, ecolog, doctor în științe biologice: „Au acționat în tradiționalul spirit de îngropare a banilor. Acest lucru se întîmplă și acum, deoarece cea mai bună modalitate de a reabilita un rîu, este restabilirea curgerii naturale a lui. Betonul omoară rîul. Nu vor mai exista acele organisme care ar trebui să fie, care contribuie la autocurățarea rîului”.

Potrivit lui Trombițchii, colmatarea rîului Bîc va reapărea în maxim 3-4 ani. Iar restaurarea ecosistemului va necesita mult mai multe fonduri. Potrivit ecologului, a fost necesar, în primul rînd, să se ocupe de apele care intră anual în rîul Bic din stațiile de epurare din Chișinău, Anenii Noi și alte localități. Asta înseamnă mai mult de 2 mii de tone de azot și alte substanțe nocive.

Toate ajung mai tîrziu în Nistru, care servește drept sursă de apă potabilă pentru locuitorii capitalei.

La rîndul său, primăria spune că lucrările vizează eliminarea riscului de inundații, precum și prevenirea acumulării de nămol în albia rîului. Mai mult, la elaborarea proiectului, specialiști de la Agenția pentru Protecția Mediului și de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului au efectuat o expertiză.

TUDOR GîRBU, consilierul primarului general pe probleme locativ-comunale: „Noi avem ecologiști oficiali și sînt ecologiști care știu doar să critice. Cînd ni s-a dat acest proiect la comanda noastră, s-a făcut o examinare obligatorie, un act obligatoriu, pentru a stabili dacă era posibilă sau nu realizarea acestor lucrări. De aceea am primit finanțare. Fără aceste acte nu s-ar fi dat bani de la bugetul de stat”.

Potrivit consilierului, costul total al proiectului de curățare a întregii albii a Bîcului, cu lungimea de 18 km, este de circa 34 de milioane de lei. 15% din această sumă provine de la bugetul municipal, restul din Fondul Ecologic Național.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?