X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Cum suportă îngheţurile animalele de la grădina zoologică de la Chișinău

3 mar. 2018,, 13:51   Capitala
4734 0

Pe durata gerurilor puternice care s-au lăsat peste Moldova la începutul primăverii, la grădina zoologică de la Chișinău s-a instalat o acalmie temporară - doar lupii și rîșii se încălzesc la razele rare de soare.


Începutul primăverii în Moldova a fost unul cumplit - cu înghețuri și ninsori îngrozitoare. Corespondentul Sputnik a vizitat grădina zoologică de la Chișinău și a analizat cum suportă intemperia vieţuitoarele ei.

Unde se ascund animalele de frig?

La grădina zoologică de la Chișinău este o acalmie temporară.
În momentul de faţă, în voliere deschise puteți vedea, în principal, acele animale care nu se tem de îngheț în condiții naturale.
Ziua în raze rare de soare se încălzesc lupii şi unii reprezentanţi ai felidelor, cum ar fi panterele, rîşii şi leoparzii.
Angajații grădinii zoologice spun că în condiţiile cînd maximele aerului nu depăşesc - 10° accesul leilor afară este liber. Doar noaptea, cînd temperatura aerului scade substanțial, aceştia sînt închişi într-o volieră acoperită. Unele animale exotice pentru Moldova au reușit să se adapteze la frig și să se simt foarte confortabil la temperaturi sub zero.
„Cangurii sînt animale australiene care s-au adaptat la condițiile noastre. Ele stau în voliere calde cu încălzire locală, dar preferă, în cea mai mare parte, să stea la aer liber“, a relatat reporterului Sputnik şeful Secţiei animale de pradă Alexandr Beleţchi.
Unii „meridionali” au fost transferați în spații închise, în special animalele provenite din America Latină și Africa. Este vorba despre papagali, suricate, maimuțe. Zoologii încearcă să recreeze un microclimat, similar celui care există în patria lor istorică.
Temperatura aerului este menținută la cel puțin 21 de grade Celsius.


Зимовка животных в зоопарке Кишинева
Iernarea animalelor în grădina zoologică de la Chişinău
„Aerul este încălzit şi umidificat. Se respectă toate condiţiile, deoarece micuţii sînt foarte vulnerabili. Nu trebuie să fie curent și hipotermie. Deasupra fiecărei căsuţe în care se ascund animalele este instalat un sistem de încălzire locală non-stop“, a relatat şefa secției primate Iulia Juri.
Anumite specii de păsări rezistă înghețurilor de minus 5 grade. Cu toate acestea, angajații grădinii zoologice nu își asumă riscuri și, odată cu instalarea temperaturilor sub zero ,acestea sînt plasate în cuști.

Зимовка попугаев в зоопарке Кишинева
Iernarea papagalilor la grădina zoologică de la Chişinău
Nutriție îmbunătățită
Pentru a supraviețui frigului, vieţuitoarele grădinii zoologice de la Chișinău beneficiază de o nutriție sporită. Pentru unele animale, raţia este crescută cu 20-30 la sută sau chiar cu 50 la sută.
"Dacă pe timp de vară tigrul mănîncă 7-8 kilograme de carne pe zi, atunci în condiţii de ger 10-11 kilograme îl ajută la menținerea căldurii ", a explicat Beleţchi.
Animalele erbivore la fel necesită mai multe nutrimente decît de obicei. Vara angajații grădinii zoologice îngheață pentru ei cireșe, mure și alte fructe care cresc pe teritoriul grădinii. Meniul conține în mod obligatoriu verdele de cereale cultivate de zoologi.

Зимовка животных в зоопарке Кишинева
Iernarea animalelor la grădina zoologică de la Chişinău
„În timpul iernii animalele sînt alimentate potrivit dietei de iarnă, aceasta fiind îmbogăţită cu produse mai oleaginoase, cum ar fi nucile. Le dăm insecte. Încercăm să le dăm verdeaţă - salate și legume pe care ele le primesc zilnic“, a menţionat Juri.
În grădina zoologică de la Chișinău sînt 725 de specii de animale, inclusiv cele incluse în Cartea Roșie Internațională.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?