Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Cum să oprim distrugerea comorilor arhitecturale ale Chișinăului

4 iun. 2023,, 10:00   Capitala
3942 0

În Republica Moldova, articolul 42 din Legea privind protecția monumentelor, care se referă la mecanismele de finanțare a lucrărilor de restaurare, așa și nu funcționează.

Drept urmare, sub ochii noștri continuă distrugerea unor astfel de comori arhitecturale, precum casa lui A. Plămădeală de pe strada București, 52, minunatele conace Herța și Cligman în chiar centrul capitalei, vechea clădire a fostului hotel ”Elvețian".

Acest fapt trist l-a constatat într-un interviu pentru Noi.md reputatul expert în domeniul patrimoniului cultural și șef al Direcției energie durabilă, investiții și inovare din cadrul Primăriei capitalei, Ion Ștefăniță.

El a menționat că în acest an se fac 30 de ani de la adoptarea acestui document!

Ion Ștefăniță a atras atenția asupra faptului că lipsite de apărare, uitate de stat stau conacele familiei Nazarov pe str. Columna, 110, fostul gimnaziu pentru băieți pe str. Bănulescu - Bodoni, 16, clădirea administrativă a școlii de echitație pe Calea Orheiului, 90, clădirea morii cu aburi de pe str. Moara Roșie…


”Această listă poate continua. La toate cererile, îndemnurile de a le restaura, statul are un singur răspuns – nu avem bani. Deși vedem, că pentru reparații extrem de costisitoare a unui șir de instituții publice se găsesc zeci de milioane de lei. Mă mir că s-au găsit niște mijloace pentru a repara acoperișul Muzeului național de Etnografie de pe str. Cogălniceanu, 82. Probabil, prea rușinos era tabloul, în care pe timp de ploaie angajații acestui focar de cultură alergau cu lighenele ca să salveze parchetul și exponatele”, a subliniat Ion Ștefăniță.

0
0
0
1
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?