X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cum s-au creat sectoarele Chișinăului și de ce au fost numite așa

11 sep. 2022,, 16:30   Capitala
7854 0

Internauții au oferit informații interesante pe web despre cum au fost create sectoarele Chișinăului și care este originea denumirilor lor. În special, informațiile relevante au fost colectate și publicate de Lily Anna.

1. Sectorul Centru

Sectorul Centru a fost înființat la începutul secolului al XIX-lea pe locul terenurilor agricole și pășunilor. Ca unitate administrativ-teritorială în cadrul orașului, sectorul Centru a fost înființat în 1941, avînd denumirea de sectorul Lenin.

Sectorul Lenin cuprindea consiliile sătești Botanica, Melestiu și Schinoasa. Prin decizia nr. 11/77 din 25 iulie 1991, Comitetului Executiv al Consiliului Orășenesc al Deputaţilor Poporului, sectorul a primit denumirea de Centru.

2. Sectorul Botanica


Botanica este „cartea de vizită” a orașului, deschizîndu-și porțile către întreaga lume.

Sectorul Botanica (fostul raion Sovietic) a fost constituit în conformitate cu Decretul nr. 1494 din 23 martie 1977 al Prezidiului Consiliului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești de legislatura a IX. Acest sector este parte integrantă a Chișinăului. Este situat în partea de sud-est a orașului, se întinde pe o suprafață de 158,7 km² cu o populație de aproximativ 210.000 de oameni. Densitatea populației este de 4430 de locuitori pe km².

Toponimul Botanica a fost înființat sub influența Școlii de Horticultură, înființată în 1842. Datorită Școlii de Horticultură din Basarabia a fost creat primul dendrariu, care la acea vreme se numea „Grădina Engleză”. Locuitorii din microraion l-au numit „Grădina Botanică” (probabil pentru că era mai ușor de reținut și de pronunțat). De aici și numele fostei suburbii a Chișinăului – Botanica.

Denumirea Botanica a prins rădăcini în uzul de zi cu zi și odată cu anularea fostei împărțiri administrativ-teritoriale, vechea denumire istorică Botanica a fost restituită sectorului.

3. Sectorul Ciocana

Denumirea sectorului datează și de la numele vechiului sat Ciocana Nouă, care a devenit parte a orașului abia în 1959. Pînă atunci, așezarea făcea parte din primăria satului Visterniceni și era cunoscută ca fermă pe ținuturile Ciocanei încă din anul 1910.

Toponimul moșiei Ciocan, și mai tîrziu satul cu același nume, provine de la numele de familie al moșierului moldovean Ciocan sau Ciocanu, care, probabil, a trăit la intersecția secolelor XVI-XVII.

Ca unitate administrativ-teritorială, sectorul Ciocana a luat ființă la 15 august 1985. În 1986, în acest sector se construiau în medie 6 apartamente în fiecare zi.

Astăzi, sectorul Ciocana se întinde pe o suprafață de 148 km². Include o parte din teritoriul administrativ al orasului (27,8 km) și sase unități administrative autonome: orașul Vadul lui Vodă, comunele Budești (sat Văduleni), Bubuieci (satele Humulești și Bîc), Cruzeîti (satul Cioroborta), Tohatin (s. Buneț, Cheltuitor) și satul Colonița.

4. Sectorul Rîșcani

Documente din timpul domniei lui Alexandru cel Bun mărturisesc existența unui sat de pe malul drept al rîului Bic, care se învecina cu teritoriul Chișinăului. În alte documente, de o epocă ulterioară, este indicat și numele acestui sat – Visterniceni. În 1772, unul dintre reprezentanții familiei Rîșcanu devine proprietarul unei proprietăți din sud-estul Visternicenului.

Istoria modernă a sectorului Rîșcani începe la 12 aprilie 1941, cînd, prin Decretul Prezidiului Consiliului Suprem al RSSM, Chișinăul a fost împărțit în trei raioane: Lenin, Stalin și Armatei Roșii (actualmente sectorul Rîșcani). În timpul celui de-al doilea război mondial, comitetele executive raionale și-au suspendat activitatea. Primele alegeri au avut loc abia pe 27 decembrie 1947.

La 28 noiembrie 1961, raionul Stalin a fost redenumit în Octombrie. Acesta cuprindea consiliile satelor Rîșcani și Muncești. Din 25 septembrie 1991, în conformitate cu Decretul Guvernului nr. 535 „Cu privire la funcționarea Primăriei Chișinău în perioada trecerii la o nouă diviziune administrativ-teritorială”, raionul Octombrie a fost redenumit în sectorul Rîșcani, care este o unitate administrativă a Primăria Chișinău.

5. Sectorul Buiucani

Denumirea sectorului provine de la numele fostului sat Buiucani, întemeiat în urmă cu mai bine de 500 de ani (prima mențiune documentară a satului se regăsește într-un act din 20 august 1608). În 1774, satul Buiucani avea 52 de gospodării, în timp ce la Chișinău erau 162 de gospodării. De-a lungul timpului, în anii 50-60 ai secolului XX, satul Buiucani a intrat în hotarele orașului Chișinău.

În anii puterii sovietice, începînd cu 12 aprilie 1941, sectorul Buiucani a purtat denumirea de raionul Armatei Roșii, iar din 23 decembrie 1964 – raionul Frunze.

Sectorul Buiucani al municipiului Chișinău a fost înființat ca unitate administrativ-teritorială cu denumirea actuală în anul 1991.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?