X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cum ne protejăm de efectele nocive ale poluării?

4 ian. 2023,, 11:45   Capitala
3195 0

Cu toate că în aceste zile a fost înregistrat un grad mai înalt de poluare, Agenția de Mediu îndemnă cetățenii la calm. Potrivit responsabililor, este o situaţie doar îngrijorătoare, nu alarmantă, transmite agora.

„Este firesc să avem o calitate a aerului mai joasă în capitala ţării, unde practic este concentrată o parte semnificativă a populaţiei”, se arată în mesajul Agenției.

„Situația trebuie să sensibilizeze atît autorităţile statului cît şi fiecare locuitor în parte în depunerea eforturilor comune orientate în reducerea emisiilor, cu scopul protejării în continuare a sănătății umane și a mediului înconjurător”, susțin responsabilii, transmite agora.

În acest sens, Agenția de Mediu a realizat o serie de recomandări prin care ne putem proteja de efectele nocive ale poluării:

  • Verificați zilnic prognozele de poluare a aerului pe pagina oficială a Agenției de Mediu sau pe pagina de facebook, pentru a ști cînd aerul este nesănătos.
  • Trecerea în regim de urgență a agenților economici la un nou regim de lucru, ținînd cont de condițiile meteorologice nefavorabile mai puțin specifice pentru perioada data a anului.
  • De a interzice agenților economici să folosească pentru încălzirea amplasamentelor a anvelopelor, uleiurilor uzate și deșeurilor din plastic, care contribuie semnificativ la poluarea aerului atmosferic în zonele și urbele aglomerate.
  • Implicarea Primăriei mun. Chișinău si Poliției auto, în vederea fluidizării traficului și identificarea măsurilor pentru reducerea riscurilor de poluare.
  • Atunci cînd nivelul de poluare este ridicat, Agenția de Mediu recomandă scurtarea plimbărilor și a efortului fizic depus în exterior de către cetățenii care suferă de maladii cardiace sau pulmonare, precum și copiii, femeile însărcinate și bătrînii, aerisirea locuinţelor să se facă doar în orele dimineţii.
  • Evitați să faceți exerciții fizice în apropierea zonelor cu trafic rutier mare.
  • Folosiți mai puțină energie electrică acasă. Prin reducerea consumului de energie, puteți contribui la îmbunătățirea calității aerului, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
  • Folosiți cît mai rar mașina personală. Folosiți mijloacele de transport publice sau alte alternative ca deplasarea cu bicicleta, trotineta sau mersul pe jos.

„Îndemnăm fiecare cetățean și locuitor în parte al capitalei, să depunem eforturi comune și să identificăm acțiuni și soluții clare de reducere a emisiilor și poluanților în aerul atmosferic și de a nu rămîne indiferenți și doar a critica în permanență autoritățile de mediu în această perioadă dificilă pentru noi toți”, se mai arată în comunicatul emis.


Reamintim că, în dimineața zilei de 3 ianuarie, se înregistra un nivel sporit de poluare a aerului atmosferic, în capitală.

Anterior Noi.md scria că aerul din Chișinău, fără exagerare, este pur și simplu într-o stare catastrofală pe fundalul creșterii importului de mașini vechi, iar situația a fost agravată și mai mult după eliminarea de la 1 ianuarie 2021 restricțiilor ”de vîrstă” pentru automobilele aduse din străinătate.

După cum se menționează în noul material analitic al portalului Noi.md "Răscoala mașinilor în Moldova", la concluzia privind starea catastrofală a aerului din capitala Moldovei au ajuns nu numai specialiștii de Agenția de protecție a mediului, ci și cercetătorii independenți.

Și Serviciul hidrometeorologic de stat al RM a menționat în mod repetat despre pericolul provocat de poluarea majoră a aerului la Chișinău. Uneori aceasta poate fi observată cu ochiul liber: pe timp de arșiță, deasupra Chișinăului deseori plutește un smog toxic.

Pentru a fi sigur de asta, fiecare poate efectua un studiu personal al problemei în cauză. În secolul nostru informațional pentru aceasta nu e nevoie de ceva deosebit, e destul să intri pe site-ul care monitorizează aerul în lumea întreagă. https://www.iqair.com/ru/moldova/chisinau-municipality/chisinau

Redacția ecology.md a efectuat propriul studiu - timp de două săptămîni indicatorii erau cam la fel, astfel la 18 decembrie, 2022, ora 13.15, în timpul scrierii acestui material, ”Concentrația în republică era de 2,5, iar la Chișinău – depășea de 4,4 ori calitatea medie anuală, recomandată de OMS”. Mai rău nu e nicăieri, nici măcar în orașele din China.

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?