Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Cum arăta primul monument „Eliberarea” din Chișinău?

10 apr. 2023,, 09:00   Capitala
5119 1

Multe monumente din Chișinău, care sînt simboluri distinctive ale capitalei Moldovei și sînt binecunoscute de toată lumea de zeci de ani, arătau înainte cu totul altfel.

Un exemplu este monumentul „Eliberarea Moldovei”, care a fost deschis la 22 august 1969, cu ocazia a 25 de ani de la eliberarea Moldovei de sub invadatorii naziști.

„Deseori crezi că știi totul despre loc, despre orașul în care locuiești... Dar apoi am aflat pe neașteptate că celebrul monument din apropierea hotelului ”Chișinău” nu a fost întotdeauna la fel ca acum.... Poate cineva nu știe încă, dar poate cineva își va aminti... ”, a scris un internaut pe rețea, atașînd fotografia primului monument.

De remarcat că, după al doilea Război Mondial, pe una dintre piețele centrale ale Chișinăului, de unde începea bulevardul central al orașului, a fost ridicat un monument al eliberatorilor – un soldat sovietic cu o mitralieră ridicată. Piața în cinstea acestui monument și a soldaților-eliberatori a fost numită Piața Eliberării.

În forma sa actuală, monumentul a fost ridicat cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la eliberarea Chișinăului. Autorii monumentului sînt sculptorul portretist Lazăr Isaakovich Dubinovschi și sculptorul monumentalist Naum Moiseevich Epelbaum.


Datorită talentului lor creativ, piața este decorată cu un stîlp de piatră albă de 20 de metri. Pe piedestal se află un grup sculptural turnat în bronz: o femeie, întinzîndu-și brațele peste orașul salvat, simbolizează Victoria asupra fascismului. Alături de ea este un soldat sovietic care a adus această victorie oamenilor. Pe piedestalul obeliscului se află o inscripție în limba moldovenească și rusă: „Monumentul a fost construit în cinstea eliberării Moldovei de sub invadatorii naziști”.

Monumentul este situat în centrul Chișinăului, pe una dintre cele mai aglomerate piețe din oraș, unde se intersectează trei autostrăzi. Fațadele clădirii Academiei de Științe a Moldovei, hotelul „Chișinău” au ieșire spre piață. În 1992, Piața Eliberării a fost redenumită în Piața Libertății, iar cîțiva ani mai târziu a devenit cunoscută drept Piața Națiunilor Unite.

În 2014, monumentul a fost de cîteva ori vandalizat. În 2019, monumentul a fost restaurat. Deschiderea monumentului după o reparație majoră a avut loc în ziua sărbătoririi a 75 de ani de la eliberarea Moldovei de sub invadatorii naziști.

De menționat că informații detaliate despre monumentele de arhitectură și de cultură se găsesc pe site-ul moldovenii.md în compartimentul ”Cultura”.

18
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?