Criza energetică stiri: 1777
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 425

Cum ar putea fi pus în valoare caldarîmul descoperit în centrul capitalei

18 mar. 13:41 (reactualizat 19 mar. 01:00)   Capitala
2221 0

O zonă pavată cu caldarîm, vechi de peste un secol, a fost descoperit în urma lucrărilor de reabilitare a străzii 31 august 1989 din capitală.

Potrivit expertului în domeniul patrimonial Ion Ștefăniță, o parte din caldarîmul descoperit ar fi bine să fie amplasat în fața Muzeului Național de Artă, fiind astfel pus în valoare, fiind instalat în zonă și un panou informativ metalic.

„Iată soluția pentru str. 31 august 1989( Chișinăul Vechi ). Compromis pentru această situație ar fi: punerea în valoare a nivelului de călcare din secolul XIX, cu caldarâm, doar o suprafață de 20 m2, într-un loc vizibil de exemplu în fața Muzeului Național de Artă, cu panoul informativ metalic, care ar vorbi despre această pagină de istorie, proiectele de infrastructură realizate de cel mai longeviv primar de Chișinău, Karol Schmidt. În rest, să mergem cu proiectul de reabilitare a str 31 august 1989 mai departe”, scrie Ștefăniță pe pagina sa de Facebook.

Expertul în domeniul patrimonial a venit cu unele exemple cum au procedat francezii când au descoperit drumurile romane Via Domitia, din sudul Franței:


Potrivit istoricilor, caldarîmul ar data din perioada cînd primarul Chişinăului era Carol Schmidt. Imediat, pe rețelele sociale, grupuri de tineri și istorici, impresionați de descoperire, au venit cu mai multe propuneri, printre care reabilitarea caldarîmului prin transformarea zonei în una pietonală sau să fie instituite restricții de circulație pentru mașinile particulare.

7
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий