X 

Cu 60 de ani în urmă a fost înființată una dintre cele mai avansate fabrici din Chișinău

7 ian. 10:00   Capitala
13912 0

Acum 60 de ani, în capitala Moldovei a apărut una dintre cele mai avansate fabrici din Chișinău - Luci/Sciotmaș/Sigma (Луч/Счётмаш/Сигма).

După cum scrie almanah.md, la 3 ianuarie 1963, pe baza laboratorului pentru dezvoltarea tehnologiei informatice a Institutului de cercetare a industriei electro-tehnice din Chișinău, a fost înființată Fabrica Luci pentru producția de computere analogice - fostele sale clădiri sînt acum împrăștiate pe ambele părți ale bulevardului Decebal, mai sus de intersecția sa cu strada Zelinski.

Construcția clădirilor administrative ale uzinei — pe fundal

Aspectul clădirilor principale evocă asocieri cu turnurile gemene - acestea sînt două "lumânări" înalte, deși au fost construite, desigur, puțin mai tîrziu, deja în anii 70. Cu toate acestea, era vorba doar despre clădirile administrative, în timp ce întreaga producție a uzinei era împrăștiată în clădirile din apropiere, iar mai sus de ele, ceea ce acum se numește "Botanica de sus", în anii 60 încă nu exista nimic.


Construcția clădirilor administrative ale uzinei — pe planul doi

Dar anume clădirile administrative s-au păstrat (toate celelalte clădiri se află într-o stare teribilă și degradează în continuare), acolo și acum se desfășoară o activitate comercială și tehnică, deși departe de profilul inițial al companiei. Fiți de acord, repararea televizoarelor sau producția de radiouri nu este ceea ce trebui, mai ales pentru secolul 21.

Calculatorul personal Vector, care era creat în fabrică

Iar la acea vreme, acest profil era foarte interesant — fabrica producea echipamente cu destinație specială, inclusiv pentru stații spațiale și aeronave, software și avionică pentru avioane MIG și Su. Este clar că acum Moldova nu se ocupă cu acest lucru, deoarece toate acestea sînt produse în Occident și, la necesitate, sînt procurate — deși o astfel de necesitate nu există, la fel cum nu există ambiții spațiale și planuri pentru construcția de avioane.

Dar atunci fabrica mereu creștea și se dezvolta - în 1972 a fost redenumită în „Uzina de mașini de calcul 50 de ani ai URSS”, apoi pur și simplu în "Sciotmaș", iar din 1995, deja în vremurile economiei de piață, ea s-a transformat în Sigma SA.

În cele mai bune perioade, fabrica ocupa o suprafață de cinci hectare, dînd de lucru la opt mii de oameni! Astăzi, magazinul Elat, care ocupă una dintre clădirile uzinei, de asemenea oferă anumite locuri de muncă - dar cu siguranță nu 8 mii și puțin probabil că și o mie.

31
1
0
11
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?