X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Copilul abandonat într-un bloc de locuit din capitală se află la spital

8 feb. 2021,, 15:13   Capitala
3033 4

Copilul de aproximativ două săptămîni, abandonat sîmbătă seara într-un bloc de locuit din Сapitală, se află la Spitalul clinic municipal „Gheorghe Paladi”.

Organele de drept încearcă să identifice femeia care i-a dat naștere, iar autoritățile urmează să stabilească o formă de protecție pentru micuță. Subiectul a fost discutat la ședința operativă de la Primăria capitalei, transmite IPN.

Șefa Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului, Zinaida Micleușanu, a declarat că Direcția este în conlucrare cu inspectoratul de poliție, pentru a identifica mama copilului și ulterior să acorde asistența necesară familiei. Din spusele colaboratorilor spitalului, starea de sănătate a fetei este satisfăcătoare.

Zinaida Micleușanu a menționat că urmează să fie identificată cea mai eficientă formă de protecție pentru copil.

Potrivit Direcției de poliție a capitalei, nou-născutul a fost depistat în scara unui bloc de locuit de pe bulevardul Ștefan Cel Mare din Chișinău, la etajul șase. Copilul era învelit și avea alături și o pungă cu haine de schimb. Pe acest caz a fost pornit un proces penal.


La mijlocul lunii ianuarie, cadavrul unui nou-născut a fost depistat într-un parc din strada Mihail Sadoveanu. Pe corpul fetei nou-născute nu erau leziuni vizibile. Pe caz a fost inițiat un proces penal, ofițerii de investigație și urmărire penală au dispus un șir de măsuri speciale pentru stabilirea identității mamei. Mama încă nu a fost identificată.

Potrivit datelor Inspectoratului General al Poliției, pe parcursul anului trecut, au fost documentate patru cazuri calificate conform articolului 147 din Codul Penal, „pruncucidere – omorul copilului nou-născut, săvîrșit în timpul nașterii sau imediat după naștere de către mama care se afla într-o stare de tulburare fizică sau psihică, cu diminuarea discernămîntului, cauzată de naștere”. Această faptă se pedepsește cu închisoare de pînă la cinci ani.

Au fost și opt cazuri de lăsare a copiilor în primejdie, doi copii au decedat. Potrivit Codului Penal, lăsarea, cu bună-știință, fără ajutor a unei persoane care se află într-o stare periculoasă pentru viață și este lipsită de posibilitatea de a se salva din cauza vîrstei fragede, dacă cel vinovat știa despre primejdie și a avut posibilitatea de a acorda ajutor părții vătămate fie că el însuși a pus-o într-o situație periculoasă pentru viață, se pedepsește cu amendă în mărime de pînă la 550 de unități convenționale, cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de pînă la doi ani. Aceeași faptă care a provocat din imprudență vătămarea gravă a integrității corporale, a sănătății sau decesul victimei se pedepsește cu închisoare de pînă la patru ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?