Criza energetică stiri: 783
Preşedintele stiri: 3233
Puterea stiri: 7326
Obiectiv european stiri: 283

Copacii din Capitală, verificați minuțios. Controlul a început de pe teritoriile școlilor și grădinițelor

24 mai. 13:15   Capitala
2074

La o săptămînă după incidentul tragic, cînd un copil de doar un an a decedat, după ce o creangă a căzut peste căruiciorul în care se afla, iar o mașină a fost strivită de un arbore, care s-a prăbușit peste ea, autoritățile au început să verifice toți copacii de pe teritoriul municipiului Chișinău. Controlul frontal a început pe teritoriile școlilor și grădinițelor. În doar o zi, au fost defrișați peste 20 de arbori considerați periculoși, scrie tv8.md.

„Au fost înregistrați 3966 de arbori, dintre care 285 erau uscați sau cu rădăcini dezgolite, iar 650 necesită o curățare a crengilor. Respectiv, au fost înaintate demersuri către organe, pentru a avea această permisiune și a continua reabilitarea arborilor de pe teritoriul instituțiilor de învățămînt”.

Între timp, arbori care pun viața în pericol sînt și pe alte străzi sau în parcuri. Asta ne spun chiar oamenii pe care i-am intervievat. Aceștia mai spun că tragedia de acum o săptămînă a motivat autoritățile să curețe și să taie copacii bolnavi sau uscați:

„Incident chiar a fost o motivație ca să aibă grijă de copăcei. Poate să se întîmple orice cu oricine, dar să te gîndești că chiar acum o să cadă un copăcel peste tine...

„În ultimii doi ani nu am văzut să taie arbori. Trebuie să facă o inspecție o dată în an, înainte de a se înverzi, căci atunci cînd înverzesc sînt mai grei”.


„Nu-mi este frică pentru că sînt locuri publice nu avem unde să ne primblăm în altă parte. Doar prin parc, pe stradă, dar nu putem ști ce se poate întîmpla cu noi. Asta e, ne păzim și noi cum putem”.

Potrivit responsabililor de la Spații Verzi, în prezent, au primit 40 de solicitări de a interveni și a inspecta arborii, iar astăzi au fost defrișați peste 20 de copaci, cei mai mulți din Parcul Alunelul. Aceștia aleg locațiile, unde este mai multă lume, dar și în funcție de gravitatea situației.

„La moment, se intervine în toate locațiile, unde este necesar, adică s-a efectuat o inspecție a arborilor este nevoie de a fi defrișați și arborii care necesită a fi curățiți. În mare parte, lucrează două echipe la Grădina Publică Alunelul, pentru că acolo s-a inspectat mai mult. Peste 20 de arbori au fost defrișați. Curățați nu au fost atît de mulți, totuși mai mulți au fost defrișați”, a declarat ofițerul de presă, Inna Polisciuc.

În ultima săptămînă, au fost înregistrate peste 10 cazuri în care copacii au căzut la pămînt, iar aceste lucru, potrivit responsabililor de la Spațiile Verzi, se întîmplă din cauza vîntului puternic. În unul dintre cazuri, o creangă imensă a căzut peste căruciorul unui copil, iar acesta nu a putut fi salvat. Într-un alt caz, o creangă a căzut peste o mașină parcată în preajmă. Potrivit unui comunicat al Primăriei, procedura birocratică pentru eliberarea unei autorizații de defrișare poate dura și pînă la o lună, fapt respins anterior de către responsabili de la Ministerul Mediului.

2

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав