TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Consilierii municipali vor primi mai mult pentru o ședință

Aleșii locali din cadrul Consiliului Municipal Chișinău vor primi cîte 3.300 de lei pentru fiecare zi de ședință a CMC la care vor participa. O decizie în acest sens a fost luată la ultima ședință a Consiliului, cu 37 de voturi.

Șefa Direcției management financiar, Eugenia Ciumac, a declarat, pentru unimedia.info, că remunerarea este argumentară și prin faptul că aleșii din CMC au un volum mare de lucru în afara ședințelor.

Astfel, potrivit funcționarei, cuantumul indemnizației pentru fiecare ședință pentru aleșii locali din CMC se stabilește în suma a 2 valori de referință. Valoarea de referință se stabilește în cadrul Legii bugetului în fiecare an, iar pentru anul 2020, constituie 1.650. Respectiv, fiecare ales local va fi remunerat cu cîte 3.300 de lei, pentru fiecare ședință.

„Consilierii actuali într-adevăr muncesc foarte mult, inclusiv în comisii, pleacă din Primărie la orele 20.00 - 21.00, muncesc toți cu măști. Într-adevăr își aduc aportul. Plata indemnizațiilor poate fi recuperată din gestionarea eficientă bunurilor Patrimoniului public în urma activității consilierilor”, a precizat Eugenia Ciumac.

„Proiectul este o inițiativa a executivului. De fapt este un proiect tehnic, care trebuie aprobat la începutul mandatului fiecărui consiliu. În cazul nostru a fost tergiversat, fiindcă au fost alte proiecte mai prioritare. In fond, proiectul nu face altceva decît să transpună prevederile legii bugetului, iar indemnizația de consilier este ajustată la valoarea de referință prevăzută de legea bugetului pentru funcționarii publici. Cît ține de existența fondurilor, atît timp cît executivul a fost inițiatorul deciziei, presupunem că a existat și avizul Direcției finanțe”, a menționat consiliera PAS.


„Acest proiect de decizie trebuia să fie votat la începutul mandatului nostru de consilier. El trebuia să fie cu numărul 1 pe ordinea de zi la prima ședință a CMC a acestui legislativ. Din păcate, atunci orașul și executivul a avut alte priorități și ne-am consacrat altor chestiuni, mult mai importante, dar pînă acum am activat ilegal din punct de vedere financiar.”, a subliniat în cadrul ședinței CMC Cornel Pîntea, consilier PUN.

În cazul în care consilierul lipsește de la o ședință sau mai multe, acesta nu este remunerat pentru zilele în care a absentat.

Anterior, indemnizația alesului local din CMC pentru fiecare ședință a Consiliului constituia 2.000 de lei. Aceeași remunerare o primeau consilierii și în 2013, spre exemplu.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load