COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Comerțul stradal neautorzat în capitală continuă

Comerțul stradal neautorzat în capitală continuă

În orice sector al muncipiului Chişinău, la colţ de stradă sau la marginea pieţelor putem întîlni zeci de comercianţi ambulanţi. Aceştia fac abstracţie de reguli şi îşi vînd marfa în praf, sub cerul liber.

Comerţul stradal neautorizat este în atenţia autorităţilor de mai mult timp, însă măsurile luate nu rezolvă situaţia definitiv.

Străzile adiacente Pieţii Centrale sînt luate cu asalt de vînzătorii ambulanţi. Aici vin, zilnic, zeci de comercianţi stradali. Din cauza tarabelor improvizate, trotuarele sînt practic, inaccesibile. Lapte, brînză, ouă şi carne se vînd direct pe marginea drumului.

- Cît e kilogramul de carne? - 100 de lei. - Vindeţi carnea aşa în drum? -Noi o astupăm, e proaspătă.

- În ce condiţii ţineţi dumneavoastră carnea? - Dute fa... - Nu vi-i frică să îmbolnăviţi cumpărătorii?

Deşi poliţiştii nu permit acest lucru, comercianţii ambulanţi spun că nu vor să vîndă în pieţe, pentru ca acolo vînzările sînt mai proaste.

- Acolo nu vine nimeni, pe lumea de la ţară îi pun lîngă viceu. De ce nu pun speculanţii acolo şi pe noi să ne dea mai încoace, amestecătură să fie. Eu am stat cu mămăligă, cum am venit încoace, gata am vîndut. - Vine poliţia, vă alungă? - Alungă, nu-i frumos. Noi ştim că nu-i frumos, dar nu avem încotro.

În timp ce unii locuitori ai Chişinăului cred că ar trebui interzis comerţul stradal, alţii sar în apărarea vînzătorilor.

-Am o impresie foarte rea despre treaba asta că nu sînt condiţiile care trebuie, de la magazine cumperi produse mai ieftine şi mai calitative.

-Pe stradă nicio mîncare nu se vinde după lege, eu aşa socot. Flori pot să mai vîndă, dar mîncare nu se vinde.

-Nu trebuie să se vîndă, dar în piaţa e foarte scump şi omul cela care vine de la ţară cu un kilogram de brînză el nu mai are bani să plătească acolo. Acolo stau speculeanţii. Desigur că, nu-i bine să vîndă aici, nu-i iginienic dar ei altă ieşire cred că nu au.

-Care vor - cumpără, care nu vor - nu cumpără. Ce să le facem? Oamenii dacă nu înţeleg. Mai ales brînzeturile se strică şi poate să fie şi microbi, şi infecţii.

Problema comerţului stradal neautorizat se află în vizorul autorităţilor mai bine de 10 ani, însă măsurile pentru atenuarea acestui fenomen sînt efeciente doar pe termen scurt.

Adrian Talmaci, primarul interimar al municipiului Chişinău: „Problema nu poate fi lichidată definitiv, pentru că sînt mai mulţi factori. În primul rînd, de exemplu în sectorul Rîşcani s-a lichidat o piaţă, piaţa Bogda Voievod, respectiv lumea care comercializa în piaţa respectivă, acum comercializează pe trotuar. Adică, sînt mai mulţi factori. Trebuie să ne gîndim să le organizăm alte spaţii pentru comercializare ca să avem mai puţin comerţ stradal.”

În Republica Moldova comerţul stradal de orice tip este interzis prin lege. Pentru comercializarea mărfurilor fără acte de provenienţă, articolul 265 din Codul Contravenţional prevede o amendă de pînă la 7.500 de lei.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load