COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Clima explică invalidarea alegerilor locale din Chișinău din 2018

Clima explică invalidarea alegerilor locale din Chișinău din 2018

Pentru prima dată, după alegerile locale din 2018, unde Andrei Năstase a cîștigat scrutinul din Chișinău, unul dintre magistrații care au examinat cauza în judecată, vine cu explicații de ce procesul electoral a fost anulat.

Judecătorul de la Curtea de Apel Chișinău, Vladislav Clima, spune că decizia magistraților de a menține hotărîrea din prima instanță a fost una legală. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii UNInterviu de la unimedia. Clima mai spune că niciunul dintre judecători nu a fost cumva influențat politic.

„Există așa un termen - degrevare de probațiune - vorbim despre hotărîri judecătorești definitive, care constată anumite fapte, ce devin obligatorii pentru judecători, atunci cînd examinează dosare ulterioare.


În cazul concret, a fost inițial o decizie de judecată prin care s-a constatat că unul dintre concurenți a încălcat legislația electorală, prin care a influențat electoratul indecis. Pe masa judecătorului era această hotărîre judecătorească și nicio altă probă nu putea să o combată, pentru ca aceasta este legea. Anume această decizie și a condus la hotărîrea de invalidare, iar această decizie ar fi fost adoptată de oricare alt judecător în locul nostru.

Ce s-a întîmplat peste un an. Decizia acelei instanțe prin care s-a constat că Andrei Năstase a încălcat legislația electorală a fost atacată la Curtea Europeană pentru Drepturilor Omului. În procesul examinării și încercărilor de remediere amiabilă, completul de judecată s-a întrunit și și-a abrogat acea hotărîre. În consecință și temeiul de invalidare a alegerilor a dispărut, motiv pentru care decizia respectivă, le fel, a fost revizuită”, a explicat Vladislav Clima.

Mai mult, magistratul spune că niciunul dintre completele de judecată nu a încălcat legea, atunci cînd au adoptat acele decizii.

„Chiar și primul complet a aplicat expres prevederile Codului Electoral, care existau la acel moment. Acestea au stîrnit multe discuții, chiar în Parlamentul European, dacă limitează sau nu dreptul la libera exprimare. S-a pus în capul mesei legea din Republica Moldova, dar uneori aceasta nu corespunde și prevederilor Convenției pentru Drepturile Omului”, explică judecătorul.

Clima respinge acuzațiile că ar fi fost vreodată influențat în deciziile sale, dar afirmă că ceea ce se întîmplă cu oamenii din sistem, „linșajul mediatic, declarațiile politice, proteste și acuzații lansate în spațiul public reprezintă încercări de a influența adoptarea de decizii judecătorești”, a declarat Clima.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load