Cît de pregătite sînt drumurile din țară pentru iarnă și ce antiderapant va fi împrăștiat

Cît de pregătite sînt drumurile din țară pentru iarnă și ce antiderapant va fi împrăștiat

Drumurile din țară sînt pregătite 95 la sută pentru perioada de iarnă, iar mașinile și utilajele pentru deszăpezire și împrăltiere a materialului antiderapant sînt pregătite tehnic în proporție de 75 la sută.


 Anunțul a fost făcut astăzi pentru agenţie de către şeful Serviciului operativ al Administraţiei de Stat a Drumurilor (ASD), Sergiu Căpăţină.


Potrivit sursei, drumurile din țară au fost reabilitate, iar mașinile  specializate sînt supuse lucrărilor de întreținere permanentă pentru a corespunde normelor tehnice.


„Pe porțiunile de drum periculoase au fost create movile din nisip, ca șoferii să poată să le folosi în caz dacă au nevoie. În acest an, la lucrările de deszăpezire și distribuire a materialului antiderapant vor fi gata să intervină peste 480 de mașini și utilaje. Totodată, la executarea lucrărilor vor fi antrenați peste 1200 de drumari”, a spus Căpăţină.


Șeful de la ASD a spus că, în prezent, întreprinderea are 20 mii de tone de material antiderapant, rămas din anul trecut. „Materialul este format din sare și nisip, proporția de amestec ale acestora se hotărăște în funcție de condițiile meteo de afară. Sarea este adusă de peste hotarele țării, iar nisipul din carierele naționale. Materialul antiderapant urmează a fi depozitat pînă la sfîrșitul lunii noiembrie curent. Conform așteptărilor, pentru perioada de iarnă, vom avea nevoie de o cantitate de aproximativ 60 mii de tone de material antiderapant. Procurarea acestuia se face din banii alocați din Fondul rutier. În prezent, nu folosim soluție antiderapantă lichidă”, a afirmat Sergiu Căpăţină.


Primăriei capitalei anunță, la rîndul său, că serviciile municipale de întreținere a drumurilor sînt pregătite pentru a face față ninsorilor.


Conform datelor, tehnica specializată de deszăpezire este pregătită 90 la sută, iar antiderapantul din stocurile Regiei „Exdrupo” – 1500 m³, este de ajung pentru intervenții pe străzi pentru primele două săptămâni de condiții nefavorabile. Restul necesarului de sare a fost procurat și este în drum spre Chișinău.


Potrivit datelor Administraţiei de Stat a Drumurilor, anul trecut drumarii au împrăștiat pe traseele din țară circa 65 mii de tone de material antiderapant.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load