Incendii stiri: 685
Cazul Șor stiri: 582
Preşedintele stiri: 3736

Cît de justificată este scumpirea serviciilor de taxi în Chișinău?

26 ian. 2022,, 15:30   Capitala
9008 1

În această dimineață, cea mai arzătoare problemă pentru locuitorii Chișinăului a fost tariful pentru călătoria cu taxiul sau, mai bine zis, creșterea acestuia.

Nichita Țurcan, fost deputat PCRM, a încercat să afle în ce constă problema și dacă creșterea prețului la gazul metan cu aproape 40% ar duce la o creștere de 2 ori a tarifului.

Ce solicită șoferii de taxi:

Totul este simplu aici - fie scăderea a prețurilor la gaze, fie modificarea impozitării de la o sumă fixă la o rată a dobînzii (se propune 4% din cifra de afaceri). Sau - creșterea tarifului la călătoria cu taxiul.

Ce spun companiile de taxi și serviciile de taxi:

Teleport

Directorul Companiei, Vlad Matvei, a menționat pe bună dreptate că problema este că majoritatea companiilor de taxi și șoferilor au cumpărat mașinile în leasing care trebuie achitate lunar și riscă să rămînă fără mașini și muncă. Și a adăugat că Teleport se va alătura protestelor șoferilor de taxi, iar dacă statul nu ia măsurile necesare, tariful va fi majorat.

iTaxi

Reprezentanții companiei au declarat că șoferii lor nu vor participa la greve. În plus, iTaxi nu intenționează să crească tariful, la fel cum nu vor scădea planul.

Un șofer YandexTaxi

Interlocutorul a menționat că, dacă prețul la gazul metan va rămîne același, din punct de vedere matematic lui nu-i este profitabil să lucreze, deoarece, pe lîngă alimentare, din fiecare călătorie trebuie să scoată un procent pentru aplicație, să îndeplinească planul companiei de taxi și, de asemenea, la sfîrșitul turei să meargă la spălătorie și să curețe salonul. Potrivit lui, în cel mai bun caz, va ieși "în zero".


Nichita Țurcan a amintit că ultima creștere a tarifului la serviciile de taxi a avut loc în noiembrie 2021, cînd aproape toate serviciile au crescut tariful pentru 1 km de la 65 de bani la 1 leu. Ceea ce a influențat tariful final - în medie, fiecare călătorie a devenit mai scumpă cu 5-10 lei.

În același timp, el a menționat că, potrivit statisticilor, fiecare al treilea locuitor al Chișinăului utilizează serviciile de taxi, din cauza prețului redus al călătoriei comparativ cu alte țări.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?