Criza energetică stiri: 772
Preşedintele stiri: 3230
Puterea stiri: 7217
Obiectiv european stiri: 291

Cineastul Andrei Buruiană a lansat o carte la Biblioteca Națională

29 apr. 21:00   Capitala
1868

La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost lansată ieri cartea „Adevărul în cadru și în afara lui” (Destăinuirile cineastului), semnată de cineastul Andrei Buruiană, regizor de film, scenarist și pedagog, informează Noi.md cu referire la moldpres.md.

Solicitat de agenție, Andrei Buruiană a menționat că această carte este istoria vieții și activității sale și, în același timp, un roman pe care l-a trăit. ”Vreau ca cele relatate în această carte să fie evaluate drept o poveste a omului imparțial care tinde să se mențină, pe cît e posibil, pe această poziție. Recunosc, nu e ușor, deoarece e povestea vieții mele, ansamblul clipelor trăite, diferite și nu totdeauna fericite. N-aș vrea ca această carte să fie percepută drept o poveste moralizatoare, o impunere a poziției personale, o indicație pentru contemporani și urmași. Acceptați-o ca pe o destăinuire, o discuție cu voi și cu mine însumi”, a mai spus autorul.

La rîndul său, profesorul universitar Valeriu Efremov a afirmat că „Adevărul în cadru și în afara lui” este o carte a unuia dintre maeștrii cinematografiei din R. Moldova. ”În acest volum el a reflectat realitatea unei perioade istorice a Moldovei de mai multe decenii. Aici sînt prezentate personalități de vază precum Maria Bieșu, Eugen Doga, Ștefan Petrache ș.a. Este redată viața noastră pe parcursul mai multor ani în diverse domenii, literatură, cultură, artă, educație, agricultură etc. De asemenea, este o lucrare metodică pentru cei care vor să activeze în domeniul cinematografiei, pentru că el vorbește, de exemplu, despre faptul ce armonie trebuie să fie între imagine, sunet și muzică în realizarea unui documentar sau film de ficțiune. Autorul a lucrat patru ani la această carte. Ea cuprinde 280 de pagini și a apărut într-un tiraj de 200 de exemplare”, a mai spus Valeriu Efremov.

Andrei Buruiană s-a născut la 24 septembrie 1936 în comuna Cărpineni, Hîncești. În anul 1969 a absolvit Facultatea de Sonorizare a filmelor la Institutul de regizori de film de la Kiev. A lucrat în calitate de operator de sunet, apoi regizor de filme artistice şi documentare la studioul „Moldova-film” şi la Televiziunea Naţională. În calitatea sa de regizor de sunete a colaborat la crearea filmelor artistice de lung metraj „O călătorie în aprilie” (1962), „Poienile roşii” (1966), „Se caută un paznic” (1967), „Această clipă” (1968), „Nuntă la palat” (1969), „Singur în faţa dragostei” (1969), „Povîrnişul” (1970), „Lăutarii” (1971), „Vara ostaşului Dedоv” (1971), „Dimitrie Cantemir”(1973), „Făt-Frumos” (1977). A creat în calitate de regizor şi scenarist cîteva filme documentare de lung metraj la Televiziunea Naţională: „Cîntarea dragostei” (Măria Bieşu), „Joc” (1981), „Vine nunta” (1990), „Noi sîntem acasă” (1992), „Ecoul horei străbune” (2005). Pe parcursul anilor, a realizat mai multe emisiuni la televiziunea naţională, printre care emisiunea săptămînală „Avanpremiera TV”.

img22003251


img22003251

img22003251

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав