Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Cine a construit sinagoga și azilul din centrul Chișinăului (FOTO)

20 aug. 2020,, 18:45   Capitala
3844 1

Clădirile sinagogei și azilului pentru bătrîni din centrul Chișinăului au rămas părăsite din anii '90 și se prăbușesc. Ele ar trebui restaurate, precum și imortalizate pe o placă comemorativă numele acelor oameni care au ajutat cîndva la construirea lor.

Această opinie este exprimată de către utilizatori rețelelor sociale, observînd că istoria orașului a fost făcută de oameni, în timp ce de unii ne amintim, iar de alții am uitat, și trebuie să vorbim despre ei pentru a le păstra vie memoria.

În special, ruinele pitorești din centrul Chișinăului pe strada Țirilson Rabbi 8 (fostă Sovietică) – colt cu Alecsandri (fosta Kotovskaia) le-a văzut, practic, fiecare cetățean, dar nu toată lumea știe că acestea sînt o Sinagogă și un azil de bătrîni, și foarte puțini știu despre oamenii care le-au construit.

La începutul secolului al XX-lea, doi chișinăuieni evrei bogați, socru și ginere, Șulim Perelmuter și Moise Kligman au construit un complex din două clădiri. Acestea erau o sinagogă și un azil pentru bătrîni. Chiar și presa locală "Cuvîntul basarabean" a remarcat "frumusețea acestui palat mic și elegant", precum și "curățenia olandeză" în încăperile pentru 2-3 persoane, în băi, în sala de mese. Acum i-am numi pe Ș. Perelmuter și M. Kligman sponsori, dar mai potrivit este cuvîntul - binefăcători.

În 1913, M. Kligman a contribuit în fondul azilului cu 125 de mii de ruble de aur și a transferat conducerea acesteia în serviciul public.


Președintele Consiliului azilului a devenit rabbinul Ieguda Țirilson. Și azilul a existat în continuare pe donații, a fost apreciat și acceptat cu recunoștință orice ajutor: și doi lei, și zece mii. Potrivit unor date, aici a fost Ieșiva "Magen David".

"După război, clădirile au fost rechizitate, aici a fost o tipografie, iar pentru că nu mai era utilă ea a fost închisă. Din anii '90, clădirile sînt goale și se prăbușesc. Acum aceste se află în gestiunea comunității evreiești din Chișinău. Și poate că într-o zi vor fi restaurate și pe placa comemorativă vor fi trei nume: Ș.Perelmuter, M. Kligman, I. Țirilson", a menționat Natalia Buga pe pagina sa de socializare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?