COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cine a construit sinagoga și azilul din centrul Chișinăului (FOTO)

Cine a construit sinagoga și azilul din centrul Chișinăului (FOTO)

Clădirile sinagogei și azilului pentru bătrîni din centrul Chișinăului au rămas părăsite din anii '90 și se prăbușesc. Ele ar trebui restaurate, precum și imortalizate pe o placă comemorativă numele acelor oameni care au ajutat cîndva la construirea lor.

Această opinie este exprimată de către utilizatori rețelelor sociale, observînd că istoria orașului a fost făcută de oameni, în timp ce de unii ne amintim, iar de alții am uitat, și trebuie să vorbim despre ei pentru a le păstra vie memoria.

În special, ruinele pitorești din centrul Chișinăului pe strada Țirilson Rabbi 8 (fostă Sovietică) – colt cu Alecsandri (fosta Kotovskaia) le-a văzut, practic, fiecare cetățean, dar nu toată lumea știe că acestea sînt o Sinagogă și un azil de bătrîni, și foarte puțini știu despre oamenii care le-au construit.


La începutul secolului al XX-lea, doi chișinăuieni evrei bogați, socru și ginere, Șulim Perelmuter și Moise Kligman au construit un complex din două clădiri. Acestea erau o sinagogă și un azil pentru bătrîni. Chiar și presa locală "Cuvîntul basarabean" a remarcat "frumusețea acestui palat mic și elegant", precum și "curățenia olandeză" în încăperile pentru 2-3 persoane, în băi, în sala de mese. Acum i-am numi pe Ș. Perelmuter și M. Kligman sponsori, dar mai potrivit este cuvîntul - binefăcători.

În 1913, M. Kligman a contribuit în fondul azilului cu 125 de mii de ruble de aur și a transferat conducerea acesteia în serviciul public.

Președintele Consiliului azilului a devenit rabbinul Ieguda Țirilson. Și azilul a existat în continuare pe donații, a fost apreciat și acceptat cu recunoștință orice ajutor: și doi lei, și zece mii. Potrivit unor date, aici a fost Ieșiva "Magen David".

"După război, clădirile au fost rechizitate, aici a fost o tipografie, iar pentru că nu mai era utilă ea a fost închisă. Din anii '90, clădirile sînt goale și se prăbușesc. Acum aceste se află în gestiunea comunității evreiești din Chișinău. Și poate că într-o zi vor fi restaurate și pe placa comemorativă vor fi trei nume: Ș.Perelmuter, M. Kligman, I. Țirilson", a menționat Natalia Buga pe pagina sa de socializare.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load