X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Chișinăul, citat de trei ori la Veneția

12 mar. 2018,, 14:11   Capitala
3002 0

Comisia de la Veneția va examina trei subiecte vizînd Republica Moldova, la sfîrșitul săptămînii curente.

Temele sînt precizate în agenda pentru ședința plenară a Comisiei, planificată pentru 16-17 martie, transmite IPN.

Conform agendei, urmează ca experții internaționali să-și expună opinia referitoare la amendamentele legislației electorale, operate de legislativul de la Chișinău în pofida multor critici locale și internaționale, inclusiv recente, din partea Bruxelless-ului și, în special, a recomandărilor Comisiei de la Veneția privind consensul principalilor actori politici, spre exemplu, emise încă în faza de adoptare a modificărilor. De notat că aceasta va fi o opinie comună a Comiei de la Veneția cu Oficiul OSCE pentru instituțiile democratice și drepturie omului (OSCE/ODIHR), ceea ce va demonstra solidaritatea organismelor europene privind acest aspect al procesului electoral din Republica Moldova.

De asemenea, Comisia de la Veneția va aprecia propunerile de modificare a Constituției în ceea ce privește numirea judecătorilor. Potrivit acestora, numirea în funcție a judecătorilor urmează să aibă loc pînă la atingerea plafonului de vîrstă (65 de ani), de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Proiectul legii stipulează că șeful statului poate respinge o singură dată candidatura propusă. De asemenea, ar urma ca judecătorii să aibă imunitate funcțională și nu generală. Se stabilește că garantul independenței autorități judecătorești este CSM. Consiliul va putea înainta propuneri în procesul elaborării Legii bugetului de stat, în partea ce ține de alocarea mijloacelor financiare pentru buna funcționare a instanțelor judecătorești. De notat, actuala intervenție în Legea de bază a statului este prevăzută de Planul de Acțiuni pentru implementarea Strategiei de reformare a justiției în anii 2011 – 2016, adoptată de Parlament în februarie 2012.

Cel de-al treilea aviz al Comisiei se va referi la proiectul de lege privind modificarea articolului 42 al Constituției Republicii Moldova privind dreptul cetățenilor la asociere. În prezenta expunere, deși este fundamental, dreptul moldovenilor la asociere este fragmentat în articolul 41 și 42 al legii de bază, iar noua viziune a legislatorilor vine să înlăture această carență.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?