X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Chișinăul ar mai putea pierde o atracție

13 oct. 2020,, 08:15   Capitala
5002 0

În orice moment, Chișinăul ar putea pierde încă o atracție, care este mult mai veche decît însuși orașul. Este vorba despre curganul (cimitirul) din apropierea clădirii Circului.

Informația a fost comunicată de cercetătorul Igor Bondari, care a relatat pentru "Блокнот Молдова" despre importanța și valoarea științifică a acestui curgan și a menționat că are o mare importanță științifică și turistică pentru Chișinău.

"Orice capitală europeană, pur și simplu ar visa să aibă o atracție similară, considerînd de datoria sa înnobilarea, popularizarea și monetizarea lui, făcîndu-l o bijuterie strălucitoare și poate una dintre cărțile de vizită, un fel de atracție a orașului. Cu toate acestea, din păcate, trebuie să constatăm obscuritatea și uitarea completă a acestui curgan, cel mai probabil antic. Sciții, tracii nordici, geto-dacii, sarmații, dar poate în ea sînt gravate cîteva culturi și epoci? Nu știm acest lucru, deoarece nu s-au efectuat studii pînă în acest moment, dar, între timp, monumentul de importanță națională este protejat oficial de stat. În registru el a ajuns încă în perioada sovietică, ceea ce l-a protejat de demolare, în special atunci cînd a apărut problema construirii unei clădiri pentru diorama operațiunii Iași-Chișinău", a spus Bondari.

El a precizat că monumentul nu este cunoscut majorității chișinăuienilor, deși se află lîngă rămășițele unei cetăți și de alte antichități cu caracter istoric și geologic.

"De curgan nu te poți apropia, deoarece din toate părțile el este înconjurat de teritorii private, accesul public la acesta este blocat, ceea ce în sine este deja o încălcare a legislației RM. În jurul munumentului au apărut în repetate rînduri conflicte între dezvoltatorul local și Agenția Națională de Arheologie, ultimul dintre care s-a încheiat cu decizia de a opri toate lucrările în mod obligatoriu. Cu toate acestea, lucrările privind efectele dăunătoare asupra antichității nu au fost întrerupte", a spus arheologul.


Potrivit lui, astfel de movile de mari dimensiuni precum e cea din Chișinău, sînt numite "împărătești", iar pentru vechile comunități ele ar putea juca un rol de temple – ar putea servi drept loc de întrunire, cu scopul de a găsi soluții la probleme importante, de pomenire a strămoșilor, de închinare în fața forțelor supreme în cadrul ceremoniilor religioase și a festivităților care au avut loc în legătură cu acestea.

"Statutul de monument protejat trebuie respectat cu strictețe, legislația trebuie să funcționeze, iar cetățenii să manifeste interes pentru locurile unice ale orașului și țării. Atît timp cît majoritatea concetățenilor nu-și vor manifesta interesul față de astfel de atracții ale plaiului, situația nu se va schimba. Anume solicitarea majorității poate salva și păstra movila și multe astfel de atracțiile unice", a explicat cercetătorul Igor Bondari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?