X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Chișinăuienii se opun construcției unui complex rezidențial lîngă parcul "La Izvor" (VIDEO)

25 apr. 2021,, 08:31   Capitala
9251 0

Mulți locuitori ai orașului Chișinău, reprezentanți ai societății civile, experți și arhitecți din Moldova se opun construcției unui complex rezidențial lîngă parcul "La Izvor". Ei cred că acest complex va distruge o altă zonă verde din capitala Moldovei, iar experții recomandă cetățenilor să-și apere mai activ dreptul la oraș, dreptul la odihnă în el, dreptul la o calitate bună a vieții.

Acest lucru este menționat într-un reportaj video special al newsmaker.md pe tema: "În Chișinăul dispar parcuri pentru a fi construite clădiri noi. Totul este conform legii?" ("У Кишинева отжимают парки под новостройки. Все по закону?")

Cetățenii intervievați de jurnaliști atrag atenție la faptului că parcul a fost creat pentru odihnă, și nu orice ar trebui de construit acolo. Ei numesc o nerușinare situația cînd se construiește peste tot și subliniază faptul că nu poți acapara parcuri și să privezi cetățenii de dreptul lor legal la odihnă.

Unul dintre ultimele obiecte care au provocat indignare în Chișinău a fost construcția propusă a unui complex rezidențial în apropierea parcului "La Izvor".


Jurnaliștii publicației au încercat să afle ce împiedică găsirea unui echilibru între interesele investitorului și cetățenii care doresc să trăiască într-un mediu urban confortabil.

Zona de construcție este situată în imediata apropiere a parcului, iar pentru a construi un complex rezidențial acolo, trebuie de schimbat destinația terenului din zonă specială într-una comercială și rezidențială.

Experții urbaniști menționează că schimbarea planului general al orașului este ceva normal, deoarece orașul în sine se schimbă. Cu toate acestea, foarte des sînt oferite argumente pentru schimbarea planului sau atribuirea unei zone fără a efectua o analiză aprofundată a situației. Ei atrag atenția asupra faptului că proprietatea privată nu este un loc sacru, iar dacă există proprietate privată, acest lucru nu înseamnă că stăpînul acestei proprietăți poate face ce vrea pe ea. Problema cheie constă în faptul că proprietarul proprietății private, atunci cînd ia decizii cu privire la folosirea acesteia, nu trebuie să încalce drepturile altor locuitori.

"Da, puteți dispune de ea, dar să o faceți în cadrul legii. Nu poți face ce vrei pe teritoriul tău. Acesta nu este un drept absolut", subliniază experții.

"Cînd vedem că cetățenii se opun unei anumite construcții, iar acestea totuși continuă să se înalțe, înțelegem că se realizează un singur interes din multe alte interese ale orașului. Dar nu ar trebuie să fie așa. Acest lucru nu contribuie la dezvoltarea durabilă a orașului", spun ei.

În același timp, experții menționează că chișinăuienii au dreptul la oraș, dreptul la o bună calitate a vieții, dar acest drept este adesea încălcat de construcția unor astfel de complexe. În această situație, societatea civilă poate și trebuie să intervină activ și să solicite același lucru de la autorități.

Amintim că Primăria municipiului Chișinău a anunțat pe 6 mai organizarea unor noi consultări publice asupra planului de dezvoltare urbanistică Mesager 1/1 pentru modificarea planului zonal al teritoriului din apropierea parcului "La Izvor", unde o companie-dezvoltator intenționează să construiască un complex rezidențial multietajat.

Potrivit proiectului, în acest spațiu verde, situat la granița parcului "La Izvor" și la o distanță de doar 25 m de malul lacului din parc, este planificată construcția unui complex multifuncțional alcătuit din mai multe clădiri de apartamente, cu o înălțime de 12 și 24 de etaje, spații comerciale, un centru de dezvoltare pentru copii. Pentru aceasta, se planifică schimbarea codului terenului din S (zona specială) în C4.

Trebuie menționat faptul că Regulamentul de Urbanism al orașului Chișinău stabilește că teritoriile cu codul orașului "S" sunt destinate unui anume tip de folosire a terenului a cărui caracteristică nu permite clasificarea în zone de locuire, comerciale ori industriale.

Zonele cu codul "C4" sînt destinate zonelor comerciale cu acces restricționat, se referă la clădirile de birouri, la marile magazine şi la funcţiunile conexe acestora, amplasate în zonele centrale de afaceri şi care servesc întregul municipiu.

În același timp, este important de menționat faptul că, în prezent, pe teritoriul a 2 hectare, pe care se planifică implementarea proiectului sus-menționat, au fost plantați 175 de copaci (plop, mesteacăn, salcie, pin), a căror vîrstă este de 40-50 de ani, iar pînă anul trecut a existat o grădiniță (proprietate privată), care a fost închisă din cauza faptului că proprietarul va construi acest complex multifuncțional. Terenul cu o suprafață totală de 2 ha de pe strada Mesager și Calea Ieșilor 14/2, care va fi capitalizat în cadrul acestui proiect, a fost înstrăinat în anul 2003 de către Consiliul Municipal Chișinău în favoarea companiei Trafic-Service drept teren adiacent clădirii cu o suprafață de aproximativ 585 de metri pătrați (grădinița este proprietatea privată a Trafic-Service).

Ulterior, aceste 2 hectare au fost împărțite în mai multe loturi mai mici, care au fost înstrăinate.

Conform procedurii legale, proiectele planurilor urbanistice zonale, înainte de a fi supuse dezbateriilor publice, trebuie examinate de către Consiliul arhitecural-urbanistic al municipiului Chișinău, format din arhitecți și urbaniști (21 de persoane), în frunte cu președintele, care este arhitectul-șef al municipiului Chișinău.

Acest proiect a fost examinat de Consiliul de urbanism Chișinău la 31 iulie 2020, iar din cei 14 membri ai Consiliului prezenți la ședință, doar 8 au susținut proiectul. Potrivit altor surse, doar 7 din cei 14 membri ai Consiliului au susținut proiectul, unul a fost împotrivă, iar șase s-au abținut. În astfel de cazuri, de egalitate a voturilor, votul președintelui Consiliului - în acest caz, al arhitectului-șef al municipiului, a fost decisiv în favoarea acestui proiect controversat.

De ce s-a decis implementarea unui proiect care va duce la sărăcirea orașului prin distrugerea unei alte zone verzi? Întrebarea rămîne retorică.

Cu toate acestea, urmează audieri publice, care vor avea loc online. Chișinăuienii neindiferenți, care s-au înregistrat pentru a participa la audieri publice conform acestui anunț, își pot trimite propunerile și comentariile începînd cu 13 aprilie și își pot exprima punctul de vedere cu privire la acest proiect pe 6 mai 2021.

Indiferent de rezultatele audierilor publice, decizia finală va fi luată de Comisia pentru Construcții, Arhitectură și Relații Funciare a Consiliului Municipal și de însuși Consiliul Municipal. Cetățenii speră la decizia aleșilor poporului, care, în primul rînd, trebuie să țină cont de interesele cetățenilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?