Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Ceban: Moscova și Bucureștiul vor ajuta la elaborarea documentelor strategice importante pentru Chișinău

28 sep. 2020,, 18:00   Capitala
2461 1

Experții ruși și români vor acorda asistență la elaborarea documentelor strategice importante pentru dezvoltarea capitalei Moldovei – Planul Urbanistic General și Planul de amenajare a municipiului Chișinău.

Acest lucru a fost declarat de Primarul General al municipiului Chișinău Ion Ceban în cadrul emisiunii „Mehanizm deistvia s Elenoi Pahomovoi” pe postul de televiziune NTV Moldova, relatează Noi.md.

El a reamintit că Chișinăul nu are o strategie de dezvoltare, și totul în oraș s-a dezvoltat pînă acum în mod haotic.

„Nu avem un Plan General normal. Ultimul plan general este datat încă cu vremurile sovietice. Avem o lucrare din 2007 elaborată într-un ritm accelerat, care stă acum pe raft, nimeni nu se folosește de ea. Sînt recunoscător colegilor ruși de la Asociația moscovită Master’s Plan care și-au exprimat disponibilitatea de a elabora documente strategice importante pentru Chișinău”, a spus Ion Ceban.

Potrivit lui, se preconizează că ulterior în această lucrare vor fi cooptați și colegii de la București. Cu ei urmează să fie semnat încă un acord. Șeful Primăriei capitalei a spus că Chișinăul va coopera cu una dintre cele mai mari companii proiectoare care va acorda asistență inclusiv în digitalizarea tuturor materialelor din lucrarea din 2007 și alte documente.


Ion Ceban a spus că din grupul de monitorizare creat de el fac parte reprezentanții tuturor formațiunilor politice, lor li s-a sugerat să prezinte în scris propunerile de dezvoltare a capitalei Moldovei. La ele vor munci cei mai diverși experți din Rusia, România, ingineri, arhitecți, designeri care vor urmări procesul în mod constant.

„Ne dorim o lucrare care nu se va prăfui pe raft. Ne dorim o strategie de dezvoltare a Chișinăului, un Plan General și un Concept de dezvoltare a Chișinăului istoric. Vrem să atragem și specialiști, și oameni publici, și cetățeni de rînd”, a menționat Primarul General al municipiului Chișinău.
Potrivit lui, este necesar să se definească clar scenariile de dezvoltare a capitalei moldovenești, căile de dezvoltare a Chișinăului, proiectele prioritare, să se aleagă cele principale, pentru a nu irosi timpul în zădar.

Ion Ceban a spus că consilierii municipali au multe neînțelegeri datorită viziunilor politice ale partidelor pe care le reprezintă, dar în final după dezbateri ei ajung la un numitor comun, fapt demonstrat anterior și în soluționarea problemelor transportului, și a celor privind reparația drumurilor.

„Sîntem dispuși să cedăm inițiativa și să fim constructivi. Deoarece este vorba despre soluționarea problemelor ce ne privesc pe noi toți. Pe aceste drumuri circulă toată lumea, pe aceste trotuare se plimbă toată lumea, și dacă miroase neplăcut undeva în oraș, la stația de epurare, atunci miroase pentru toți, și dacă nu se ajung locuri în grădinițe – atunci pentru toți. Noi sperăm la o atitudine constructivă”, a specificat șeful Primăriei capitalei.

El a exprimat recunoștință grupului de experți de la Moscova și București care vor ajuta Chișinăul cu opiniile lor de experți și cu toate procedurile pe care le vor desfășura din contul lor. „În general, munca lor este estimată la 30 de milioane de lei. Ar fi trebuit să le plătim cam aceeași sumă”, a spus Ion Ceban.

Primarul capitalei a menționat că noile proiecte pentru dezvoltarea Chișinăului sînt preconizate atît din contul surselor interne, mijloacelor din bugetul local, cît și din contul creditelor externe. De asemenea, se prevede atragerea investitorilor și cooperarea cu agenții economici pentru implementarea diferitelor proiecte de parteneriat public-privat.

Ion Ceban și-a exprimat regretul că timp de cîteva decenii în oraș a avut loc o degradare totală și, în loc să se găsească soluții, să se atragă oameni creativi în diverse domenii, Chișinăul a fost condus într-un astfel de format încît accentul a fost pus doar pe interesele mercantile ale autorităților de atunci, și nu pe interesele orașului și cele ale cetățenilor.

După cum s-a raportat anterior, membrii grupului de lucru al Asociației moscovite Master's Plan vor ajuta Primăria capitalei în dezvoltarea Planului de amenajare a teritoriului și a Planului Urbanistic General al municipiului Chișinău. În prima etapă, pînă la 20 octombrie curent, se propune elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru Planul de amenajare a teritoriului, iar pînă la 20 ianuarie 2021 – a Conceptului Planului regional „Strategia de dezvoltare durabilă socio-economică și spațială”.

Așadar, pentru elaborarea celor două documente - a Planului de amenajare a teritoriului municipiului și a Planului Urbanistic General, experții vor studia sarcini precum construirea unei șosea de centură și a conexiunilor suplimentare între sectoarele capitalei, mutarea Gării Auto Nord în afara orașului, mutarea centrului administrativ de la intersecția str. Albișoara- Mihai Viteazul, legătura dintre centrul orașului și zonele balneare (Vadul lui Vodă, Vatra), dezvoltarea zonelor din apropierea Aeroportului Chișinău și orașul Singera, înăsprirea cerințelor pentru companiile de construcții din municipiu și multe altele.

Echipa de supraveghere include consilieri municipali din toate fracțiunile, reprezentanți ai subdiviziunilor Primăriei și ai societății civile, care vor monitoriza implementarea celor două proiecte.

În plus, pe parcursul întregului proces, vor avea loc consultări publice la diferite niveluri cu locuitorii orașului și specialiști în diverse domenii - afaceri, comunitatea științifică, sectorul asociativ. Astfel de consultări au fost deja inițiate.

„Ne dorim ca toată lumea să participe la acest proces de planificare. Vrem să construim un oraș dezvoltat și confortabil. Mulțumesc colegilor mei din Federația Rusă și București pentru asistența acordată de experți”, a declarat anterior primarul capitalei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?