X 
Criza energetică stiri: 1779
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

Ceban: Dacă în acest an mirosul de la stațiile de epurare va exista, ne vom lua rămas bun de la unii șefi

2 apr. 2021,, 14:06   Capitala
2694 2

Primăria Chișinău a întreprins și continuă să facă tot ce este necesar la Stația de epurare a apelor uzate, astfel încît să nu mai existe miros neplăcut în capitală.

Potrivit primarului general Ion Ceban, anul trecut, pentru prima dată în mulți ani, un miros neplăcut a fost prezent la Chișinău doar nouă zile și a fost local – nu a fost răspîndit în tot orașul.

„Am acoperit depozitele de nămol, care „parfumau” orașul mulți ani. Am efectuat dezinfectarea, am efectuat acțiunile necesare cu geotuburi, care nu erau destinate depozitării pe termen lung a nămolului și am luat alte măsuri. În plus, așa cum am spus mai devreme, s-a dovedit că 47 de agenți economici au aruncat diverși poluanți în canalizare. Și, în ciuda faptului că, prin lege, sînt obligați să aibă propriile stații de epurare, nu le au și nu se grăbesc să le achiziționeze, deoarece acesta este un cost considerabil. În această situație, maximul pe care îl poate face primăria este de a deconecta astfel de agenți economici de sisteme, ceea ce am făcut anul trecut. Dar ni s-a interzis să facem și asta”, a spus Ion Ceban.

În ceea ce privește anul în curs și vara viitoare, primarul general a spus că Apă-Canal Chișinău și departamentele specializate l-au asigurat că nu vor exista mirosuri rele.

„Dar dacă anul acesta mirosul apare încă din nou, atunci ne vom lua rămas bun de la unii șefi. De asemenea, sper că nu vor exista provocări – așa că am auzit că anul trecut au existat încercări de a arunca niște pastile speciale în sistemul de canalizare. Dar această problemă este de competența agențiilor constatori”, a spus Cheban.


El a mai menționat că primăria solicită Ministerului Finanțelor și Cancelariei de Stat să semneze un protocol privind decizia Fondului ecologic național cu privire la proiectul de piroliză. Vorbim despre cinci instalații mari, care vor reduce semnificativ cantitatea de nămol – de la 100 de metri cubi la 15-16 metri cubi. În același timp, nămolul va puteae fi folosit ca îngrășămînt.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?