COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 1 003 660   INFECTAȚI 400 585(+3907)   TRATAȚI 369 139     DECESE 10 488(+18)   Mai multe detalii 
Coronavirus stiri: 7918
Criza energetică stiri: 533

Ceban critică decizia Guvernului privind aprobarea bugetului de stat pentru anul 2022

29 noi. 2021,, 14:45   Capitala
1648 1

Primarul Capitalei, Ion Ceban a criticat în cadrul ședinței săptămânale decizia Guvernului privind aprobarea proiectului legii bugetului de stat pentru anul 2022. Potrivit lui Ceban, documentul nu a fost văzut de nimeni, iar aprobarea acestuia a fost ca la „surprize, surprize”, scrie tv8.md.

„Întrebarea mea la Guvern este în ce perioadă a fost consultat proiectul bugetului național. Pentru că am văzut mai mulți activiști, luând trompeta și încercând să facă gălăgie. Pentru activiști, dar și pentru ceilalți interesați, vă spun eu că în absolut nicio zi. Specialiștii răsfoiesc bugetul național și se uimesc de ce oamenii promovează și cu ce viteză fulger a fost aprobat acest proiect de către Guvern și deja în prima lectură de către Parlament. Un document pe care nimeni nu la văzut. A fost ca la emisiunea surprize, surprize. În afară de cei de la Guvern nu am auzit pe nimeni să zică cât de bun este acest document și că ar îmbunătăți situația semnificativ pentru cetățenii Republicii Moldova”, a declarat edilul Capitalei, Ion Ceban.

Guvernul Republicii Moldova a aprobat, în cadrul ședinței de vineri, 19 noiembrie, proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022. Astfel cele mai mari bugete le vor avea: Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Ministerul Sănătății.

Potrivit proiectului, veniturile la bugetul de stat vor constitui, în anul viitor, 50,1 miliarde lei și vor fi în creștere cu 9,2% față de anul curent. Majorarea veniturilor se datorează, în principal, încasărilor din impozite și taxe, ca urmare a îmbunătățirii indicatorilor macroeconomici și unor măsuri de politică fiscală.

De asemenea, proiectul de lege prevede creșterea graduală a salariilor angajaților din sectorul bugetar, precum și ajustarea prevederilor Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar și altor acte normative. Astfel, valoarea de referință generală care se aplică pentru calcularea salariilor a peste 72 mii de angajați din sectorul bugetar se va majora până la 1800 lei, iar pentru 103 mii de angajați – până la 1900 lei. Totodată, proiectul prevede alocații pentru majorarea claselor de salarizare pentru șoferi angajați în sistemul bugetar.


După un duel de înțepături și apropo-uri, și Parlamentul a votat în prima lectură bugetul de stat calculat pentru anul viitor. Cu venituri mai mici, decât cheltuieli, proiectul are o gaură de peste 15 miliarde de lei. Spiritele s-au incins când unii depuțați din opoziție s-au arătat indignați că majorarea salariilor demnitarilor, inclusiv a parlamentarilor, este mai mare, decât cea a cadrelor didactice, de exemplu.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X