COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 750 553 INFECTAȚI 280 175(+1031)   TRATAȚI 265 946     DECESE 6586(+8)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2907
Puterea stiri: 6728

Ceban: Am vorbit la Forumul Economic Internațional din Sankt Petersburg despre cum am reușit să ajutăm IMM-urile în perioada pandemică

2 iun. 18:10   Capitala
1204 0

Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Republica Moldova reprezintă o prioritate pentru primarul general Ion Ceban. Cel puțin asta a declarat acesta la Forumul Economic Internațional din Sankt Petersburg, ce a avut loc astăzi.

„Am vorbit despre situația din Chișinău, despre acțiunile întreprinse în timp de pandemie de municipalitate și planurile de viitor. Din totalul business-urilor care sînt pe teritoriul municipiului,

95 de procente reprezintă afacerile mici și mijlocii. Principalele tipuri de activități utilizate în sectorul IMM-urilor sînt: comerț – 36,2%; industria prelucrătoare – 7,5%; construcții – 6,3%; transport și depozitare – 5,0%, activități profesionale, științifice și tehnice – 11,7%; tranzacții imobiliare – 7,9%; hoteluri și restaurante – 3,8%; electricitate, apă și gaz – 0,1%; agricultură, silvicultură și pescuit – 1,8%; alte industrii – 19,7%.

Recent, sectorul IMM-urilor din municipiu a crescut atît în calitate, cît și în cantitate, însă criza pandemică globală a avut un impact negativ asupra activităților economice ale operatorilor din sectorul IMM-urilor și din Chișinău.

Ce a întreprins municipalitatea?


Una dintre inițiativele primăriei a fost legată de abolirea impozitelor locale în perioada acută a pandemiei pentru aproape toate IMM-urile din oraș.

Amînarea plății chiriei pentru spațiile aflate în proprietatea municipală.

O altă inițiativă a avut ca scop ajutarea cafenelelor și restaurantelor, cărora li s-a permis în sezonul cald să amenajeze terasele într-un mod simplificat, fără a plăti o taxă locală pe terenurile municipale ocupate.

Toate măsurile au fost luate pentru a nu opri total activitatea afacerilor”, a declarat Ceban.

Edilul spune că împreună cu echipa de la primărie se gîndesc și la producătorii autohtoni, pentru care se organizează tîrguri unde pot să-și comercializeze produsele.

„Scopul nostru este de a sprijini ideile și inovațiile, de a furniza resursele necesare pentru implementarea lor, de a crea condiții pentru implementarea acestor idei prin discuții între părțile interesate”, a conchis acesta.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Intrarea în cafenele și restaurante ar putea fi permisă doar pentru cei testați sau vaccinați anti COVID-19. Care vor fi consecințele?
🔽🔽