COVID-19 : VACCINAȚI 1 004 668  INFECTAȚI 400 556 (+3971)   TRATAȚI 369 770     DECESE 10 501(+13)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 543
Coronavirus stiri: 7925

Ce spun locuitorii Capitalei despre propunerea Termoelectrica de a majora tarifele la căldură

16 noi. 2021,, 19:50   Capitala
785 0

Propunerea Întreprinderii Termoelectrica de a majora cu 50 la sută prețul pentru căldură și apa caldă i-a pus pe gînduri pe locuitorii capitalei. Aceștia spun că, și pînă acum, abia de reușeau să achite facturile, iar noile scumpiri le-ar goli cu totul buzunarele și nu ar avea altă soluție, decît să intre în datorii. Cei mai vulnerabili în aceste condiții sînt, totuși, pensionarii. Deși achită tarifele la energia termică anul împrejur, ei spun că și așa bani pentru medicamente nu le mai ajung, scrie tv8.md.

Doamna Marina locuiește împreună cu soțul și cei doi fii ai lor într-un apartament cu trei camere din sectorul Ciocana al capitalei. Femeia spune că în perioada rece a anului ei achită pentru căldură și apă caldă în jur de 2000 de lei. De cîțiva ani este la pensie împreună cu soțul, iar singurele venituri din casă sînt aduse de copii. sînt, însă, bani care abia dacă le ajung să supraviețuiască. Mai mult, ultimele facturile sînt foarte mari și nu au reușit să le achite, iar acum sînt nevoiți să plătească și penalități. Cu lacrimi în ochi, femeia spune că, dacă va trebui să achite peste 3000 de lei pentru căldură, așa cum se zvonește, se va îngloda și mai mult în datorii.

– De unde deja mai mult?! Dacă noi avem datorii și va trebui să le achităm. Înseamnă că va trebui să intrăm iar în datorii.

Pentru a economisi, doamna Marina a renunțat la apa caldă în bucătărie, iar caloriferul din cameră este foarte mic și abia dacă încălzește. Problema cu caloriferele este în toată casa, dar nu au bani să le schimbe. Așa ajung să plătească o sumă mare de bani, dar și penalități, pentru frugul din casă.

– Vedeți că e un calorifer mic și vedeți că e abia dezmorțit. Și bine că acum e mai cald. Dar iarna?


Din cauza facturilor mari nu-și găsește liniștea nici doamna Elena, care spune că, deși primește compensații de la stat, pentru că este pensionară, banii nu-i ajung nici pe departe pentru toate cheltuielile. Pentru a se descurca, femeia spune că plătește facturile pentru căldură și apă caldă anul împrejur. Abia acum le-a terminat pe cele din anul trecut și așteaptă cu frică noile facturi.

– Eu acum am terminat de achitat facturile pentru anul trecut. Eu am pensia pînă la trei mii de lei și nu am de unde să primesc ajutor și mi-e frică.

Locuitorii capitalei spun că noile tarife i-ar goli pînă la ultimul ban. Și așa abia de reușesc să achite facturile, dar majorarea cu 50 la sută a plăților pentru energia termică și apa caldă ar fi pentru ei o povară prea mare. Chiar și pensionari care primesc compensații de 40 la sută din factura de căldură și apă caldă spun că pensiile mici nu le ajung pentru strictul necesar de alimente, medicamente și facturi.

„Foarte greu pentru noi. E foarte greu pentru că sînt mamă cu copii mici, stau acasă, nu lucrez. Mama e pensionară, adică bunica, și este foarte greu să achităm și asta.”

„ – 1700 că eu am trei camere. Și toate trei camere, cu bucătărie, de acum știți. Dar e foarte scump. – Cunoașteți că cei de la Termoelectrica au venit cu propunerea să mai majoreze prețurile. – Da, noi toată ziua stăm cu ochii în televizor. Se aude că ne așteaptă bine.”

„1600 am pensia. Mi-a mărit doar 60 de lei în loc de cum a spus pînă la 2000. Și așa că nu știu ce o să fac, o să rămîn pe vară cu căldura.”

„1600 cu mîncarea și cu medicamentele și chitanțele nu pot.”

Întreprinderea „Termoelectrica” a cerut, ieri, de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică majorarea tarifului pentru o gicacalorie consumată. Respectiv, căldura și apa caldă din apartamente ar putea să coste cu 50 la sută mai mult decît pînă acum. Conform calculelor făcute de responsabilii de la Termoelectrica, prețul ar urma să fie de 1772 de lei, fără TVA, ceea ce înseamnă cu 650 de lei mai mult. Și costul energiei electrice, produsă de întreprindere, ar putea să se dubleze – de la 1 leu și 21 de bani – la 2 lei și 37 bani, pentru fiecare kilowatt/oră. Responsabilii spun că tarifele ar trebui să fie modificate, pentru a nu admite acumularea datoriilor. Asta în condițiile în care Termoelectrica procură peste 30 la sută din tot volumul de gaze naturale furnizate de Moldovagaz. Decizia finală va fi luată de ANRE, după ce va analiza explicațiile celor de la Termoelectrica. Anterior, Guvernul a declarat că va oferi compensații și pentru agentul termic.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X