COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Ce schimbări îi așteaptă în curînd pe locuitorii cartierului Poșta Veche (VIDEO)

Locuitorii Chișinăului sînt mîndri de orașul în care trăiesc, dar speră că, în viitorul apropiat, datorită eforturilor autorităților actuale și implementării proiectelor promițătoare curente și a celor noi în diferite regiuni, capitala Moldovei va deveni mai frumoasă, mai confortabilă și mai plăcută atît pentru localnici, cît și pentru turiști.

Recent portalul de știri Noi.md i-a întrebat pe locuitorii din toate sectoarele capitalei ce schimbări spre bine și-ar dori să aibă loc în orașul, în sectorul lor, astfel încît ambianța să fie și mai plăcută.

La întrebările și doleanțele lor au răspuns pretorii sectoarelor capitalei.

Astăzi vă aducem în atenție răspunsurile oferite de pretorul sectorului Rîșcani Vlad Melnic la întrebările și dorințele cetățenilor din materialul „10 așteptări ale locuitorilor din sectorul Poșta Veche”.

În primul rînd, acești locuitori ai capitalei s-au pronunțat pentru crearea mai multor intrări în cimitirul „Sfîntul Lazăr” situat pe strada Doina.


Vlad Melnik a precizat că astăzi cimitirul are două intrări. Lucrările de creare a celei de-a treia intrări continuă deja de cinci ani.

„Am ridicat acest subiect la sfîrșitul lunii martie, cînd ne pregăteam de Paști. Problema intrării în cimitir a fost una strîngentă. Haosul care se produce la o singură poartă a fost întotdeauna o problemă. Am discutat cu întreprinderea municipală Combinatul Servicii Funerare. Au promis că vor deschide și alte porți. Mai au unele probleme financiare legate de investiții, pentru a face o intrare normală, europeană. Dar pînă acum nu au deschis-o. Totuși, se pare că lucrările de deschidere a acesteia sînt pe ultima sută de metri. Atunci cînd avem sărbători mari precum Paștele și un număr imens de oameni vin la rudele lor la cimitir, din cauza lipsei de organizare a locurilor de parcare (nu există o zonă mare unde să-ți poți lăsa mașina) apare disconfort și trebuie să mergi pe jos. Trebuie să înțelegem că acesta este cel mai mare cimitir și este pur și simplu ireal să facem pentru fiecare un lift special ca să ajungă la ruda sa”, a spus el.

Locuitorii cartierului Poșta Veche propun, de asemenea, lărgirea străzii Studenților, deoarece la intersecția cu strada Calea Orheiului întotdeauna se formează blocaje uriașe.

Drept răspuns pretorul sectorului Rîșcani a menționat că anul trecut autoritățile locale au încercat să „dezlege” acest nod.

„Este o problemă complexă, iar cel mai interesant lucru este că ea nu vizează strada Socoleni sau strada Studenților, ci strada Calea Orheiului, deoarece există un flux foarte mare de transport - dimineața spre oraș, iar seara din oraș. Iar ambuteiajul apare din cauza străzii Calea Orheiului", a subliniat el.

„Au fost lansate propuneri să se organizeze un sens giratoriu acolo. Poate că acesta va decongestiona traficul. Dar oamenii care înțeleg cum trebuie să funcționeze un astfel de sens sau cum ar trebui să fie infrastructura rutieră spun că acesta nu are cum să ne ajute. Prin urmare, astăzi nu îndrăznim să facem acest sens giratoriu.

În calitate de experiment s-a decis să se amenajeze o bandă adițională la ieșirea de pe strada Studenților pentru a vedea ce se întîmplă. Problema nu a fost soluționată totalmente, dar a contribuit la fluidizarea traficului într-o măsură, și anume pe strada Studenților. Apoi a fost lansată o altă propunere. Nu putem spune că am greșit, nu. Dar intersecția Calea Orheiului – Studenților cum a fost aglomerată, așa și a rămas. Problema cu ambuteiaje nu a fost rezolvată. De asemenea, dacă amenajăm o ieșire de pe str. Calea Orheiului pe str. Studenților - există o astfel de posibilitate, relieful permite, există teren – aceasta nu va rezolva problema blocajului în sine, deoarece oamenii oricum vor părăsi orașul și mașina cum stătea în ambuteiaje, așa și va sta în continuare. Nu sînt expert în această privință, dar vreau să vă asigur că oamenii gîndesc și lucrează la această problemă”, a remarcat Vlad Melnic.

Locuitorii capitalei sfătuiesc, de asemenea, autoritățile locale să instaleze oglinzi la intersecții în zonele, în care sînt situate casele din sectorul privat, pentru a vedea dacă nu vin alte mașini de pe drumul care îl intersectează pe al lor, deoarece acolo au loc foarte multe accidente.

Pretorul sectorului Riscani a răspuns că astăzi nu există posibilități de a instala astfel de oglinzi la fiecare intersecție din Poșta Veche. „Acest lucru este pur și simplu ireal. Mai bine să identificăm zonele cele mai problematice și să punem oglinzi acolo. Există lacune în munca noastră, și cei care simt o lipsă acută a oglinzii, să scrie o scrisoare din partea locuitorilor. Le vom cumpăra, dar nu din banii municipali, vom cere unui agent economic să instaleze 3 -4 astfel de oglinzi”, a spus Vlad Melnic.

El a răspuns în detalii la o altă întrebare importantă cu privire la faptul că nu există scaune sau bănci pe alea de-a lungul străzii Ceucari, iar localnicii le sugerează autorităților să rezolve această problemă, să repare drumul, precum și să instaleze coșuri de gunoi care lipsesc de-a lungul întregii străzi.

„Am vorbit cu primarul și l-am rugat insistent să începem anume cu bulevardul Moscova, pentru că este fața sectorului nostru, un „ Ștefan Cel Mare ”din sectorul Rîșcani, iar în cea de-a doua etapă pentru mine este principială modernizarea străzii Ceucari, pentru că este strada centrală a cartierului Poșta Veche. Astăzi avem scrisori de la cetățeni care cer să se instaleze bănci și coșuri de gunoi, dar acum nu are sens să punem băncile. Vreau să modernizăm întreaga stradă în anul viitor, așa cum facem acum bulevardul Moscova. Vom instala acolo bănci noi, iluminat nou, coșuri de gunoi. Ne dorim să construim un havuz muzical care va ieși chiar din pămînt, la fel ca în Parcul Afgan. Anul viitor, strada Ceucari va fi o prioritate. Trebuie să așteptăm doar un pic”, a subliniat pretorul sectorului Rîșcani.

El a promis, de asemenea, să se gîndească la soluții concrete pentru alte probleme importante ridicate de localnici, la noi locuri de parcare, și să încerce să găsească un loc pentru terenurile de joacă, pentru a le amenaja în aprilie.

„Dar problema este că nu le putem pune acolo unde vrem, pentru că există comunicațiile subterane pe care este interzisă amenajarea unui teren. În martie-aprilie vom identifica străzile unde pot fi amplasate noi terenuri de joacă”, a spus Vlad Melnic.

Abordînd problema lipsei unei farmacii și a unui supermarket, ridicată de locuitorii străzii Podgorenilor din cartierul Poșta Veche, pretorul sectorului Rîșcani a reamintit că farmaciile și supermarketurile sînt o afacere privată, iar agenții economici efectuează o analiză înainte de a amplasa astfel de obiecte.

„Farmacia trebuie să aibă un anumit număr de oameni în jur pentru ca să fie profitabilă. Cred că acesta este probabil primul motiv pentru care aici nu există nicio farmacie sau niciun magazin. S-ar putea să ne gîndim să punem un mic magazin acolo, cum ar fi Alimentara, dar poate că nici acesta nu va dori să funcționeze, pentru că sînt puțini oameni acolo, nu există niciun profit, iar dacă puneți o gheretă sau o mică „alimentară” într-un loc în care sînt doar 50-70 de persoane în apropiere, ea pur și simplu va falimenta. Cred că aceasta este singura problemă, de ce pe această stradă și pe alte străzi din cartierul Poșta Veche nu există suficienți agenți economici", a menționat Vlad Melnic.

Vorbind despre o altă dorință a localnicilor de a avea stații de așteptare normale, și nu cele groaznice care nu apără nici de vînt, nici de ploaie, pretorul sectorului Rîșcani a reamintit că autoritățile orașului au avut o experiență proastă de cooperare cu compania Epamedia, care a obținut de la fosta conducere a primăriei capitaleu toate stațiile de așteptare. În același timp, agentul economic le-a primit în astfel de condiții încît primăria nu avea nici un drept, ci doar obligații.

Agentul economic a luat aceste stații la balanță, doar le-a exploatat și nu a investit niciun ban în întreținerea lor.

„Acele vremuri au trecut. Astăzi, noul primar general a găsit limbă comună cu acest agent economic, convenind că compania va investi și va construi stații complet noi. Avem aceeași situație acum pe strada Albișoara, unde facem drumul de la zero, împreună cu canalizarea pluvială, vor fi amenajate și stații noi.

Sînt convins că toate stațiile din oraș care se află în proprietatea Epamedia sau sînt închiriate de ea, toate vor fi puse la punct și, pînă la sfîrșitul primăverii 2021, toate opririle din oraș vor fi noi, europene, confortabile”, a spus Vlad Melnic.

În ceea ce privește problema absenței unei piețe agricole în cartierul Poșta Veche, el a menționat că în Primărie s-a discuta necesitatea identificării locurilor unde ar putea fi amplasate noile piețe.

„La intersecția Ceucari-Socoleni există o piață, dar ea nu este suficientă, acoperind doar o parte din sector. Oamenii veneau pe strada Gheorghe Madan, își puneau taraba, vindeau, iar seara plecau. Aceasta nu este o piață, ci o soluție temporară a problemei. Avem un succes pe strada Matei Basarab, cînd am făcut tarabe noi, am pus pavaj nou, asfalt. Sînt aproximativ 30-40 de mese. Dar nu e piața care ar trebui să fie. În sectorul Rîșcani nu avem un loc unde aceasta ar putea fi amplasată”, a menționat pretorul.

El a mai spus că ar dori să obțină sprijin de la șoferi în ceea ce privește ambuteiajele care se atestă astăzi în oraș din cauza reparației st. Albișoara, îndemnîndu-i să trateze această problemă cu înțelegere.

„Am așteptat reparația acestui drum de 15 ani, dacă nu 20. Am început să-l reparăm și au apărut zvonuri că orașul a fost paralizat din cauza modernizării străzii Albișoara. Ei bine, haideți să avem răbdare, nu a mai rămas mult. Vrem să facem reparații, dar nu vrem să trecem prin dificultăți temporare, să așteptăm pînă se termină toate lucrările. Acasă, în apartament, putem răbda cînd facem reparații, iar cînd se fac reparații în oraș, nu putem răbda”, a constatat Vlad Melnic cu regret.

De asemenea, el a cerut scuze cetățenilor pentru bulevardul Moscova, unde, din cauza reparațiilor de proporții, astăzi este cu adevărat foarte greu să mergi, deoarece e doar piatră, noroi și nisip. „Dar și aceasta se va încheia în curînd și vom avea un bulevard al Moscovei frumos, așa cum ar trebui să fie", a conchis pretorul sectorului Rîșcani.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load