Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ce a pierdut Chișinăul, renunțînd la trecutul său? (Foto)

13 mar. 2018,, 21:02   Capitala
5483 1

Cum ar fi arătat astăzi capitala noastră, dacă am fi fost în stare să păstrăm monumentele arhitecturale vechi

Orfelinatul Balş

Orfelinatul Balş

Primul orfelinat a fost fondat în anul 1845 de către nobilul Egor Alexandrovici Balş. Nu vom mai putea vedea această clădire, însă succesorul lui Balş a construit în anul 1885 un nou corp al clădirii. Presa acelor timpuri informa entuziasmată despre noul orfelinat. În prezent, în incinta acestui corp se află școala primară a Liceului „A. Cantemir".

Clădirea Băncii Urbane

Clădirea Băncii Urbane

Clădirea, numită de către noi astăzi Sala cu Orgă, a fost proiectată iniţial ca Bancă Urbană. Concursul pentru cel mai bun proiect a fost anunțat în anul 1902, însă abia anul 1911 s-a reuşit finisarea construcţiei. Reconstrucția de lungă durată îi împiedică astăzi pe locuitorii actuali ai capitalei să aprecieze frumusețea cupolei și coloanelor clădirii. Iar statuia lui Mercur, care servea drept decor al acoperișului acesteia nu s-a păstrat.

Clădirea Circului


Clădirea Circului

Chișinăuienii se mîndresc cu adevărat cu clădirea Circului, care este considerată una dintre cele mai frumoase din lume. Puţini însă știu că la începutul secolului al XX-lea spectacole de circ se dădeau în centrul orașului, în acea clădire în care astăzi se află Filarmonica Națională, continuarea articolului citiți pe moldovenii.md.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?