X 
Preşedintele stiri: 4158

Casa de pe acoperișul unui bloc din capitală, construită fără acte permisive

19 iun. 05:45   Capitala
7469 0

După ce în societate a avut o rezonanță puternică cazul casei care a fost construită pe acoperișul unui bloc cu multe etaje din sectorul Botanica, cu un răspuns către redacția Noi.md a venit Pretura sectorului Centru care a menționat că imobilul a fost construit fără a primi careva acte permisive din partea Direcției |Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare din cadrul Primăriei Capitalei.

Potrivit vicepretorului sectorului centru, Sergiu Andrian, după ce autoritățile municipale au mers pe teren și au examinat actele cadastrale, de arhivă și de incidență legală, s-a constatat că conform celor relatate de Direcția Generală Arhitectură, Urbanism și Relații Funcțiare, acte permisive pentru proiectarea/construcțirea mansarei la blocul de locuințe din str. Grenoble 159/7, nu au fost eliberate.

Potrivit responsabililor, procedura de proiectare și construire a mansardelor, anterior, a fost reglementată de:

  • regulamentul provizoriu privind proiectarea balcoanelor, logiilor la parterul blocurilor de locuit, etajelor-mansardă, anexelor supraetajate, replanificarea apartamentelor, organizarea intrărilor suplimentare în încăperile cu altă destinație decît aceea de locuință de la parterul demisolul și subsolul blocurilor locative, montarea ferestrelor în balcoane și logii, aprobat prin decizia Primăriei mun. Chișinău din 08.06.2001.
  • concepția construcției mansardelor la blocurile de locuit cu mai multe etaje pe teritoriul municipiului Chișinău, aprobată prin decizia Primăriei mun. Chișinău nr.16/5 din 02.08.2001
  • actele legislative și normative în vigoare la acel moment, în domeniul construcțiilor.

Astfel, proiectarea mansardelor se auriza, la acel moment, prin certificatul de urbanism, iar construirea lor - prin autorizația de construire, eliberate în conformitate cu prevederile Regulamentului privind certificatul de urbanism și autorizarea construirii sau desființării construcțiilor și amenajărilor, aprobat prin hotărîrea Guvernului Republicii Moldova din 1997.

Drept temei pentru autorizarea proiectării și edificării etajelor - mansardă, servea decizia gestionarului/proprietarului blocului de locuințe privind construirea mansardei, expertiza tehnică privind posibilitatea edificării mansardei (determinarea capacității portante a blocului), acordurile proprietarilor de apartamente, de la ultimul etaj al blocului de locuințe, autentificate notarial.


Totodată, potrivit vicepretorului, actualmente, lucrările de proiectare/construcție sînt reglementate de legea privind autorizarea lucrărilor de construcție care a fost adoptată în 2010. Iar în 2015 a fost adoptată o altă lege care prevede restricții la reconstrucția încăperilor și la executarea lucrărilor de reconstrucție în blocurile de locuințe. Art. 150 din Codul urbanismului și construcțiilor din decembrie 2023 prevede lista lucrărilor care pot fi executate fără certificatul de urbanism de reconstrucție în blocurile de locuințe, iar pentru toate celelalte lucrări de construire, care nu sînt indicate în articolul sus-mențional, este necesară eliberarea certificatului de urbanism pentru proiectare și autorizație de construire, conform prevederilor Legii 2010 ”privind autorizarea lucrărilor de construcție.

Reaminitm că potrivit unui răspuns anterior oferit redacției noastre, responsabilii din cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în perioada anilor 1997-2010 autorizarea executării lucrărilor de construcție se efectua în conformitate cu prevederile Regulamentului privind certificatul de urbanism şi autorizarea construirii sau desființării construcțiilor şi amenajărilor, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 360/1997, aborgat în anul 2010.

Reamintim că specialiștii imobiliari susțin că în ultimele trei decenii, micile blocuri din Chișinău au fost încadrate de construcții adiacente, iar curțile interne au devenit adevărate oaze rurale, cu ogrăzi tipice și foișoare, în detrimentul spațiilor publice.

„Astfel, pe acoperișurile blocurilor au început să apară case de la țară. Acestea nu sînt simple mansardări, ci adevărate locuințe cu curți și grădini, recreînd atmosfera rurală în mijlocul orașului. Această tendință nouă și neașteptată a provocat o revoluție în peisajul urban și arhitectural al Chișinăului, atrăgînd atenția asupra impactului transformărilor sociale și economice din ultimele decenii”, constată specialiștii.

1
5
1
3
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав