X 
Puterea stiri: 7333
Criza energetică stiri: 1082

Care sînt proiectele realizate de Primărie

23 sep. 20:30   Capitala
1404 0

Primăria Chișinău a finanțat și cofinanțat peste 50 de proiecte de eficiență energetică.

Despre aceasta a anunțat primarul general al Capitalei, Ion Ceban, menționînd că este vorba de 50 de instituții de învățămînt și sociale reabilitate pe tot teritoriul Chișinăului. Acest proiect a fost implementat în ultimii 3 ani.

“Potrivit acestuia, Grădinița nr. 225 Spicușor este una dintre cele 19 instituții de educație modernizate de Primăria Chișinău în cadrul proiectului „Eficiență energetică și izolare termică a instituțiilor publice din municipiul Chișinău”.

Echipa noastră a depus toate eforturile pentru a oferi cele mai bune condiții copiilor, profesorilor și tuturor celor care lucrează în 14 școli și 6 grădinițe. Proiectul este în derulare, în prezent implementăm lucrări de eficiență energetică și de izolare termică în 3 spitale”, a spus Cheban.

Vorbim despre trei spitale municipale: Spitalul Clinic de Copii Valentin Ignatenco, Spitalul Clinic Sfînta Treime și Spitalul Clinic George Paladi.


Un proiect de această amploare este unic pentru Republica Moldova! Și o vom continua. Ne vom bucura dacă proiectul Primăriei se va multiplica la scară națională – investițiile în instituții sociale, inclusiv în instituții de învățămînt, sînt absolut necesare Republicii Moldova”, a subliniat primarul general.

Lista celor 19 instituții de învățămînt reabilitate include următoarele instituții:

14 licee: „Nikolai Gogol”, „Petru Rareș”, „Onisifor Ghibu”, „Gloria”, „George Meniuc”, „Natalia Dadiani” blocurile 1 și 2, „Vasile Vasilache”, „Nicolae Sulac”, „Vasile Alecsandri” , „Elena Alistar”, „Vasile Lupu”, „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, Gimnaziul Internat Nr 3.

5 grădinițe: Nr. 112, Nr. 127, Nr. 146, Nr. 167 și Nr. 225.
Costul total al proiectului este de peste 500 de milioane de lei. Este implementat de Primăria Chișinău cu participarea financiară a partenerilor de dezvoltare: BERD, BEI și Fondul Energetic E5P (țări donatoare - UE, Suedia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Republica Slovacă).

Edilul capitalei a mai adăugat că, pe lîngă proiect, Primăria Chișinău izolează termic toate instituțiile de învățămînt care au fost revizuite recent și participă și la cofinanțarea acestor proiecte în instituțiile de învățămînt inițiate de administrațiile liceelor și grădinițelor.

În total, în ultimii doi ani, aproximativ 30 de instituții de învățămînt au fost izolate de fondurile alocate de la bugetul municipal.

În plus, în peste 250 de instituții de învățămînt municipale s-au efectuat lucrări de creștere a eficienței termice prin înlocuirea ferestrelor și ușilor.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав