X 

Capitala face totalurile curățeniei generale de primăvară

25 apr. 15:31   Capitala
1360 0

Campania de salubrizare inițiată la începutul lunii martie de către Direcția generală locativ-comunală și amenajare a ajuns la final. În tot acest timp, muncitorii au intervenit manual, dar și cu ajutorul tehnicii în curțile de bloc, pe trotuare, în stații, dar și în parcuri și scuaruri.

În cadrul curățeniei generale de primăvară s-au mobilizat și alte subdiviziuni municipale, agenți economici, asociații obștești și voluntari, transmite IPN.

Potrivit DGLCA, zilnic în municipiu pentru salubrizarea manuală a spațiilor publice și curților blocurilor de locuințe au fost antrenați de la 350 pînă la 400 de lucrători ai întreprinderilor municipale de gestionare a fondului locativ și întreprinderile municipale pentru servicii locative, iar în zilele de duminică circa 65 de lucrători. Pentru evacuarea deșeurilor vegetale întreprinderilor municipale li s-au pus la dispoziție mijloace de transport necesare.

Concomitent cu lucrările de salubrizare manuală, s-a efectuat și salubrizarea mecanizată a arterelor principale și secundare, precum și a trotuarelor cu ajutorul utilajelor Hako și aspiratoarelor atașabile la tractoare. Lucrări au fost efectuate în toate sectoarele Capitalei.

În sectorul Botanica, în colaborare cu pretura de sector au fost organizate acțiuni de salubrizare a albiei rîului Bîc. Totodată, în comun cu Regia Transport Electric, Parcul Urban de Autobuze și alte subdiviziuni, au fost organizate acțiuni de salubrizare a străzii Decembriștilor, dar și în parcul din Șoseaua Muncești, lacul „Victoria”. Împreună cu elevii Școlii nr. 3 au fost plantați arbori în parcul de odihnă ,,Serghei Lazo”. S-a organizat și salubrizarea lacului și a parcului ,,Muzeul Satului”, de comun cu elevi și profesori.


În sectorul Centru au fost efectuate lucrări precum, salubrizarea terenurilor de acumulare a deșeurilor, salubrizarea subsolurilor, salubrizarea teritoriilor adiacente blocurilor locative, fiind organizate zilnic curse pentru evacuarea resturilor vegetale și menajere. La solicitarea Preturii și gestionarului blocului locativ, au fost demontate și evacuate mai multe garduri și îngrădiri provizorii.

În sectorul Rîșcani, în această perioadă au fost lichidate gunoiștile depistate pe o suprafață totală de peste 1.800 de metri pătrați. Este vorba despre gunoiști de pe străzile Carierii, Circului, Ankara, stradela Studenților etc. De asemenea, cu implicarea Preturii sectorului Rîșcani, au fost lichidate micro gunoiște din strada Tudor Vladimirescu, de-a lungul rîulețului „Țiganca”. Acțiuni similare au avut loc în pădurea-parc din strada Calea Orheiului (perimetrul Mina Chișinău), strada Florilor, pe tronsonul străzilor Bogdan Voievod și Studenților.

La Ciocana, în cadrul bilunarului de primăvară 2023, au fost efectuate 626 de curse pentru evacuarea frunzișului, a vegetației, a crengilor, a gunoiului de construcție și menajer. Totodată, în toate sectoarele au fost desfășurate acțiuni social-ecologice de plantare a arborilor și arbuștilor realizate, în parteneriat cu voluntari.

Direcția generală locativ-comunală și amenajare desfășoară campanii de salubrizare de două ori pe an – toamna și primăvara.

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?