X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Autoritățile nu au un plan pe termen lung pentru soluționarea problemei deșeurilor

28 iul. 2018,, 10:55   Capitala
3139 1

Protestele declanșate recent la Țînțăreni au readus în atenția opiniei publice problema depozitării deșeurilor din capitală.

Locuitorii comunei s-au plîns de mirosul insuportabil, de faptul că fîntînile din localitate au fost poluate și că deșeurile după prelucrare sînt vărsate într-un iaz. În timp ce manifestanții au amenințat din nou că vor bloca drumul spre gunoiște, autoritățile municipale susțin că situația este ținută sub control. Directorul interimar al Î. M. Regia „Autosalubritate”, Grigore Roic, a declarat pentru Noi.md că, potrivit contractul încheiat cu Primăria comunei, Chișinăul este în drept să depoziteze deșeurile la poligonul de la Țînțăreni pînă la 31 decembrie 2019.

„O să ne străduim la maxim să ne îndeplinim obligațiunile conform contractului, dar solicităm ca și locuitorii să-și respecte partea lor de înțelegere. Acordul prevede ca Primăria Chișinău să transfere niște sume de bani, să efectueze lucrări de amenajare în zonă, să construiască o stație de tratare a levigatului. Toate aceste acțiuni sînt în proces de realizare, ele nu pot fi făcute într-un termen atît de scurt”, a comunicat Roic.

Conform acordului, în localitate urmează a fi realizate lucrări în valoare de 40 de milioane de lei, bani din care va fi construit un sistem de tratare a levigatului (reziduul care se scurge de la gunoiul menajer), amenajat poligonul, reparate și iluminate străzile, etc. 10 milioane de lei din acești bani au fost deja alocați, potrivit Direcției relații publice a Primăriei.

Întrebat dacă municipalitatea are un plan, pe termen lung, pentru soluționarea problemei deșeurilor, directorul interimar al Regiei „Autosalubritate” ne-a explicat că deocamdată poligonul de la Țînțăreni este unicul loc unde poate fi evacuat gunoiul. Potrivit lui, autoritățile nu planifică la ora actuală construcția unei uzine mari de reciclare a deșeurilor.


„La moment avem în Chișinău o uzină de preselectare e deșeurilor cu care avem un contract-cadru pînă la finele anului. Posibil să fie și alte investiții de la alți donatori internaționali, sîntem în tratative pentru a primi finanțare și a îmbunătăți situația la Țînțăreni. Însă, uzina nu rezolvă toate problemele, preselectarea se face în proporție de 30, 40% din deșeuri, dar restul deșeului organic tot trebuie undeva depozitat. O soluție ar fi utilizarea unor tehnologii mai avansate, unde procentul este foarte mare de tratare, dar la moment situația este așa cum este”, a conchis Grigore Roic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?