COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 1 002 291   INFECTAȚI 396 768(+3255)   TRATAȚI 368 373     DECESE 10 470(+8)   Mai multe detalii 
Coronavirus stiri: 7909
Criza energetică stiri: 528

Au investit bani, dar nu pot locui în apartamente

19 oct. 2021,, 08:45   Capitala
1609 0

Două proteste au avut loc simultan în fața Primăriei Chișinău. Într-un caz, cîteva zeci de oameni s-au plîns că, acum 16 ani, au investit mii de euro în apartamente, dar nu s-au mai mutat în noile locuințe, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.

Și asta pentru că blocul în care au investit, nu a mai fost construit. În celalălt caz, protestatarii erau supărați că, deși blocul lor a fost ridicat, nu poate fi dat în exploare, deoarece Primăria nu emite autorizația de construcție a parcării.

Revoltați oamenii, peste 20 la număr, s-au adunat în fața Primăriei să ceară dreptate. Printre ei – și doamna Liusea, care spune că, în 2005, a investit în jur de 23 de mii de euro, pentru a procurara un apartament. Însă blocul care urmă să fie construit pe strada Alba-Iulia așa și nu a fost ridicat.

Potrivit primarului, care anterior a scris despre acest caz, în 2015, administrația companiei de construcții, care se afla în proces de insolvabilitate, a atacat în instanță direcția Construcții Capitale și Primăria Chișinău, cerînd despăgubiri pentru faptul că a tergiversat pregătirea documentelor, serviciile de proiectare, expertiza proiectelor, executarea lucrărilor de construcție și demontarea fundamentului. Asta după ce, anterior, actele emise de municipalitate au fost anulate prin judecată, iar construcția – oprită. Pe de altă parte, Ion Ceban declară că banii cheltuiți de firmă și ceruți ca despăgubiri nu au fost direcționați pentru ridicarea blocului locativ, ci pentru interesele personale ale șefilor companiei. Cei din urmă au respins aceste acuzații, însă indiferent de jocurile din culise, oamenii care au pierdut sume importante, vor să le fie restituiți banii.

Firma de construcții a cîștigat în ambele instanțe. În această vară, și magistrații de la Curtea de Apel au dat dreptate companiei, Primăria fiind obligată să-i achite acesteia circa 17 milioane de lei, prin decizia irevocabilă a instanței. Probleme sînt și cu un alt bloc, ridicat de aceeași firmă de construcții. Clădirea nu poate fi dată în exploatare din motiv că autoritățile locale nu eliberează autorizația de construcție a parcării. Oamenii spun că, de anul trecut, li se tot promite că totul se va rezolva.


Protestatarii mai spun că motivul întîrzierii de eliberare a actelor pentru parcare este scandalul dintre Primărie și companie, lucru negat de responsabili din cadrul municipalității. Consiliera lui Ion Ceban ne-a redirecționat către viceprimarul Ilie Ceban, care nu ne-a răspuns la telefon pentru un comentariu. Anterior, autoritățile municipale au declarat că, deocamdată, nu vor transfera suma de 17 milioane de lei și că vor face tot posibilul pentru a demonstra că vina pentru situația creată o poartă Compania de construcții. În iulie 2020, Primăria municipiului Chișinău a expediat un demers în adresa Procuraturii Generale, în care a cerut intentarea unei cauze penale pe administrația firmei de construcții pentru faptul delapidării de mijloace financiare din contul investitorilor imobilului. Acum o lună, cauza penală se examina în instanța de fond, dar nu este clar, dacă a fost adoptată și vreo decizie în acest sens.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X