X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Atenție: În Moldova operează escroci cibernetici în domeniul imobilului (VIDEO)

11 oct. 2019,, 14:01   Capitala
8138 0

Astăzi pentru a comite o infracțiune este suficientă o simplă apăsare a butonului – acțiunea are loc în spatele ecranului, urmele acesteia sînt invizibile, fiind practic imposibil să ajungi la răufăcători.

Zeci de persoane din Moldova au avut de suferit de pe urma unor astfel de escroci cibernetici. Ele au dorit să vîndă sau să procure un obiect imobil, iar în schimb s-au ales cu conturi bancare golite, relatează point.md.

În astfel de situații oamenii legii dau din mîini și spun că populația trebuie informată, deoarece aceste infracțiuni pot fi prevenite.

Tatiana a devenit victima escrocilor din domeniul imobilului. Banii au dispărut de pe contul ei practic în cîteva minute. Victima vroia să ajute o prietenă care a plecat în străinătate să vîndă casa. I-a răspuns o cumpărătoare potențială din Kazahstan care s-a oferit să dea un avans pentru locuință. Pentru aceasta ea avea nevoie de datele contului bancar pe care Tatiana i le-a oferit.

„Ea mi-a spus că în 5-10 minute trebuie să vină un sms cu confirmare”, a spus Tatiana.


„Vă rog să-mi expediați acest cod pentru ca eu să-l pot vedea. Adică ea foarte calm și inteligent m-a dus de nas”, a adăugat victima.

Escroaca a solicitat cîteva operațiuni similare, după ce Tatiana a fost informată că, chipurile, au apărut probleme cu transferul banilor.

„Eu am sunat la bancă, este un serviciu accesibil și comod acum, și-i spun operatoarei care este problema. Acesta intră în sistem și mă întreabă dacă am efectuat vreun transfer. Eu răspund că nu, nu am efectuat nici un transfer. I-am explicat situația, că urma să primesc banii din Kazahstan. Ea îmi spune – vă felicit, ați făcut cumpărătura de întreaga sumă pe care ați avut-o pe card”, a spus femeia.

Reprezentanții agențiilor imobiliare susțin că în ultima perioadă cazurile de astfel de escrocherie sînt tot mai frecvente. Drept cauză, în opinia lor, ar putea fi creșterea numărului de oferte pe piața imobilelor.

„În cele mai dese cazuri proprietarul vinde apartamentul de la 4 pînă la 6 luni și, evident, acesta este foarte bucuros de această mișcare, el foarte calm oferă datele cardului, le expediază, după ce răufăcătorii prin intermediul diverselor servicii online sustrag banii de pe card. În astfel de situații este foarte dificil să urmărești, deoarece totul se face prin internet de pe numerele care nu sînt atribuite cuiva personal”, a directorul agenției imobiliare Maxim Berdiujin.
Potrivit unor date oficiale, numărul cazurilor de escrocherie prin intermediul sustragerii banilor de pe conturile bancare este în creștere. Poliția îndeamnă cetățenii să fie vigilenți atunci cînd cineva le solicită datele conturilor bancare sau alte date personale.

„Acum noi lucrăm asupra unei platforme care va avertiza cetățenii prin intermediul unor ferestre cum ar fi reclame pop-up pe Internet. Cred că instituțiile financiare ne vor ajuta cu informarea, astfel încît cetățenii să știe despre astfel de infracțiuni, cum să le facă față și cum să sporească securitatea digitală”, a declarat Iurie Cațer, șef al Centrului pentru Combaterea Crimelor Informatice.

Reamintim că, pe parcursul anului 2019, Centrul pentru Combatere a Crimelor Informatice de pe lîngî Inspectoratul Național de Investigații a pornit aproximativ 50 de anchete privind cazurile de fraudă bancară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?