X 
Criza energetică stiri: 1779
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

ANRE a inițiat un control al activității "Apă-Canal Chișinău"

27 ian. 11:27   Capitala
1155 0

În contextul riscurilor cu privire la întreruperea livrării apei pentru consumatorii din capitală, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a facut unele precizări legate de activitatea „Apă-Canal Chișinău”.

Instituția recomandă administrației Apă-Canal Chișinău, în contextul datoriei acumulate față de "Premier Energy", să-și îmbunătățească managementul economico-financiar și să găsească în comun cu furnizorul de energie electrică soluții de achitare a sumelor restante.

Totodată, ANRE susține că va iniția un control la întreprinderea municipală ce va viza perioada anior 2020-2022.

"Agenția încurajează atât administrația S.A. „Apă-Canal Chișinău”, cât și fondatorul acesteia să-și concentreze eforturile în vederea îmbunătățirii managementului economico-financiar, în lichidarea restanțelor față de creditorii întreprinderii, iar în cazul dat, să identifice soluții în comun cu Î.C.S. „Premier Energy”, mutual acceptabile ca valoare și ca termen, de achitare a datoriei pentru consumul de energie electrică.

Totodată, pentru a verifica corectitudinea aplicării prevederilor actelor normative în vigoare în activitatea întreprinderii, ANRE a inițiat un control al activității licențiate a S.A. „Apă-Canal Chișinău” pentru perioada anilor 2020-2022", se arată într-un comunicat al ANRE.


Regulatorul mai precizează că acuzațiile precum că aprobarea noilor tarife pentru prestarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare ar fi fost tergiversată sînt nefondate.

Potrivit ANRE, în intervalul anilor 2019 - 2021, din cauza micșorării treptate a prețurilor la energia electrică, Apă-Canal Chișinău a înregistrat un excedent de venituri, lucru care ridică anumite semne de întrebare în ceea ce privește formarea datoriei curente față de Premier Energy.

"În perioada anilor 2019-2021, S.A. „Apă-Canal Chișinău” nu a înaintat nicio solicitare de ajustare a tarifelor pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare. Or, în condițiile micșorării treptate în perioada nominalizată a prețurilor reglementate la energia electrică s-au format devieri pozitive (excedent de venituri) în tarifele pentru serviciile prestate de alimentare cu apă și de canalizare. Astfel, la situația din 1 ianuarie 2023, veniturile suplimentare ale S.A. „Apă-Canal Chișinău”, doar din economiile la energia electrică consumată, au constituit circa 42,5 mil. lei".

Regulatorul mai afirmă că atît în tarifele anterioare pentru furnizarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare, cît și în tarifele actuale, recent aprobate, au fost și sînt incluse toate cheltuielile necesare pentru consumul de energie electrică.

"Orice afirmație din partea unor persoane publice privind tergiversarea aprobării tarifelor sau aprobarea acestora la un nivel insuficient sunt absolut inconsistente și poartă un caracter tendențios", conchide ANRE.

0
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?