X 

Angajaţii ”Autosalubritate”, despre nelegiuirile fostului șef

23 aug. 2019,, 10:15   Capitala
9032 16

Angajaţii Întreprinderii Municipale Regia ”Autosalubritate” au vorbit în premieră despre nelegiurile comise de directorul întreprinderii Axentiev Eugen.

Potrivit unui comunicat de presă, pe parcursul anilor de guvernare a Partidului Democrat, conducătorii Întreprinderilor municipale Chișinău, numiți de primari interimari din aceiași formațiune, s-au prezentat ca unii din cei mai înflăcărași adepți ai regimului. Utilizînd toate resurse umane și materiale, acestea au valorificat efectiv și metodic electoratul din teritoriul municipiului, mergînd din casă în casă cu propagarea platformei și liderilor PD.

Actualii angajați spun că directorul Î.M. Regia ”Autosalubritate”, cet. Eugeniu Axentiev la recomandarea secretarului general al PD Constantin Botnari, prin ordinele Silviei Radu din 2018, ignorînd CMC și procedura de concurs persoana a fost numită în funcție de director interimar , ca mai tîrziu, prin ordinul lui Ruslan Codreanu din 2019, să fi desemnat repetat ilegal ca Director pînă în anul 2020.

”Odată venit la întreprindere în februarie 2018, E. Axentiev și-a adus cu sine și un prim-adjunct al directorului, pe Grigore Roic, pe care l-a numit în funcție „împărătește„ - prin ordinul său, fără a o mai ” pofti ” pe doamna S. Radu, care la moment conducea strălucit Primăria și care legal era Angajator! De menționat, că la momentul numirii lui Gr. Roic în funcție de prim adjunct al directorului, erau prezenți în serviciu încă doi adjuncți în funcții – vice-directorul pe exploatare Alexandru Bajura și vice directorul tehnic Victor Serghienco. Ulterior, după eliberarea din funcție a contabilului șef Valentina Ojog, directorul E. Axentiev numește în această funcție pe Aliona Untilov, iarăși „împărătește„- prin ordinul său, neglijînd repetat, grav și cu bună știință, prevederile Statutului Întreprinderii. În concluzie, acțiunile directorului sînt pasibile de calificat ca depășire a atribuțiilor de serviciu (art. 328 al Codului Penal), iar toate achitările salariale către aceste persoane pe parcursul a peste un an calendaristic – prejudiciu adus întreprinderii și, corespunzător, fondatorului – administrației publice locale.

Totodată, potrivit celor de la ”Autosalubritate”, Axentiev imediat ilegalși-a echivalat stagiul de muncă în ramura serviciilor comunal-locative, dar și cea cînd a activat la Î.S. ”Calea Ferată din Moldova”, care nicidecum nu este autoritate publică centrală, și nici măcar de specialitate. Astfel, urmare la acest abuz de serviciu, și-a majorat modalitatea de formare a salariului lunar, absorbind din cadrul întreprinderii sume majore decît cele ce ar fi reale. Ulterior, aceeași mașinație a făcut-o și pentru echivalarea vechimii în muncă a celorlalți angajați aduși de el de la ”Calea ferată din Moldova” – Grigore Roic, prim adjunct al directorului tot el Președintele/scenaristul/regizorul Comisiei de achiziții a Întreprinderii; Victor Caldare, șeful secției juridice; Nicolae Toderașcu, șef secție contracte; Anatolie Melnic, șef pazei; Mihail Rotaru, serviciul antiincendiu, etc. etc.


”Anume pentru refuzul de a participa la așa gen de nelegiuri, au fost impuse să se elibereze din funcțiiInspectorul Resurse umane Olga Graur și Șefa Cancelariei Diana Bzovîi.

Identificarea tuturor sumelor de bani achitați supra prevederilor actelor normative la echivalarea vechimii muncii de către directorul E.Axentiev, determină prompt prejudiciul cauzat Î.M. Regiei ”Autosalubritate” și respectiv Fondatorului”, se arată în comunicatul emis presei.

Drept concluzie se constată:

 • contractele de muncă semnate cu E. Axentiev în februarie-mai 2018 şi mai 2019 sînt ilegale, și urmează a fi declarat nule;
 • contractele de muncă semnate de E. Axentiev sînt ilegale, și urmează a fi declarate nule;
 • sursele achitate urmează a fi restituite Întreprinderii, ca pagubă materială (prejudiciu) adusă Întreprinderii personal de E. Axentiev;
 • materialele verificării de transmis organelor de anchetă.

Din nelegiurile comise de Axentiev se numără și:

 1. Pe parcursul 2018-2019 E. Axentiev și-a inclus în tabela pe punctaje ca zile de lucru majoritatea zilelor de sîmbătă-duminică, primind oficial salarizare dublă și primă maximală de 50 % lunar. Salariul lunar depășește suma de 50 mii lei.
 2. Pentru verificarea activității financiare a Întreprinderii la începutul anului 2019 a fost contractată o întreprindere de audit cu un cost de peste 80 mii lei. După scurt timp, la depistarea încălcărilor majore de evidență contabilă, controlul a fost stopat. Despre restituirea costului achitat, informație nu există.
 3. La indicația lui Axentiev, în zile de odihnă - 23.02.19; 30.03.19 și 06.04.19, angajații întreprinderii au fost antrenați în măsuri de promovare a imaginei PD (marș de solidaritate, împărțirea trandafirilor, împărțirea ziarelor prin oraș). La indicația lui E. Axentiev, zilele menționate au fost achitate ca zile oficial lucrate, plătite dublu și introduse oficial în salariile lunare.
 4. Pe 07 iunie a.c., E. Axentiev, ca și toți conducătorii Întreprinderilor municipale a impus angajații să participe la marșul de protest pornit la cinematograful Gaudeamus - Parlamentul RM.
 5. Pe 09 iunie, a concentrat subalternii la miting de protest împotriva guvernării actuale pe Piața Marii Adunări Naționale.
 6. Pe parcursul ”domniei” individului prin intimidări și batjocură a impus sub diverse pretexte eliberări ilegale din funcții a zeci de angajați calificați, cu stagiu și merite: Vasile Gorea, Elena Anton, Marcel Balagura, Olga Graur, Diana Bzovîi, Marcel Jalbă, Nicolae Toderașcu, și a.m.d.
 7. Cel mai frapant e că,din motivul refuzului de participare la acțiunile de sprijinire a Partidului Democrat din iarna-vara 2019- aceste intimidări/eliberări continue șivor continua.
 8. A fost modificată organigrama de state a Întreprinderii și urma să fie transmisă Primarului interimar pentru aprobare, din care sînt excluse funcțiile persoanelor ce urmează ”să plece” !
 9. În teamă de ași pierde serviciul, angajații Regiei refuză se declare oficial despre nelegiuiri. Informaţia menţionată a fost transmisă în conţinutul a trei petiţii pentru examinare în MAI şi Primarului interimar dl. Ad. Talmaci, dar fără schimbări.
 10. Din 15.07.2019, angajații Inspecției Financiare a MF efectuează verificarea activității Întreprinderii și care sperăm că nu vor omite însușirile nelegitime și urmele de achitări ilegale a sutelor de salarii pentru zilele consacrate propagării platformei și liderilor PD pe 23.02.19; 30.03.19, 06.04.19 și alte.

Actualmente la indicația lui E. Axentiev,-

 • se distrug documentele/date de evidența contabilă referite achitărilor ilicite de salarii și însușiri nelegitime de valori.
 • sub amenințări de eliberare din serviciu, prin secții, angajaților s-a interzis de a da depoziții despre participarea la protestele antiguvernare și adaosul la salarii, oricărei instanțe sau persoane abilitate.

La moment persoane necunoscute blochează accesului autospecialelor Întreprinderii spre poligonul de deșeuri de la Țînțăreni. În spatele blocării stau adepţi, consilieri ai Partidului Democrat din Primăria comunei şi de pe la Anenii Noi.

Scopul acestor acţiuni este menţinerea în serviciu pînă la alegerile locale a conducătorilor PD şi reprezintă un şantaj bine regizat de aceiaşi persoană, că doar el poate controla situația !!!

În activitatea Întreprinderii, prin intermediul falsificării contractelor de achiziţii şi de recepționare a serviciilor inexistente (valoare mică), a documentelor de evidență contabilă, persistă lichefieri cu însușire a mijloacelor bănești şi despre care sîntem gata să prezentăm informaţii.

0
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?