Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1121

Ambrozia le dă bătăi de cap: Peste 600 de persoane s-au adresat la medic

29 aug. 13:50   Capitala
1185 0

Peste 600 de persoane s-au adresat în ultimele săptămîni la medic cu reacții alergice grave provocate de ambrozie.

Șeful Direcției generale asistență socială și sănătate din Chișinău, Boris Gîlca, susține că au fost și cazuri de spitalizări, iar cele mai grave reacții alergice au fost sub forme de rinite, conjunctivite și dermatite alergice. Declarația a fost făcută în cadrul ședinței serviciilor municipale ale capitalei din 29 august, transmite Noi.mdcu referire la zdg.md.

„Doar cei care s-au adresat și s-au consultat la medic depășesc cifra de 600 de pacienți. Au fost cele mai grave cazuri, cu reacții alergice, în forme de rinite, conjunctivite și dermatite alergice, inclusiv spitalizări. Medicii sînt suprasolicitați cu consultații pe subiectul de ambrozie, atît medicii de familie, cît și medicii alergologi”, spune Boris Gîlca.

De asemenea, șeful Direcției generale asistență socială și sănătate din Chișinău, Boris Gîlca, spune că autoritățile municipale solicită Ministerului Sănătății și Companiei Naționale de Asigurări în Medicina (CNAM) includerea preparatelor folosite la alergiile provocate de ambrozie în lista medicamentelor compensate, deoarece tratamentul este suportat în totalitate din buzunarul pacientului, fiind foarte costisitor.

„Tratamentul este suportat, cu regret, din buzunarul pacientului și sînt niște cheltuieli foarte, foarte mai. Ambrozia, în ultimii ani, devine o problemă enormă economică și socială, preparatele pentru tratament sînt foarte costisitoare.


(…) Noi sugerăm insistent ca aceste preparate, cel puțin cele de bază, să fie incluse în lista medicamentelor compensate. Solicităm acest lucru Ministerului Sănătății și Companiei Naționale de Asigurări în Medicina (CNAM) ”, a mai declarat Boris Gîlca.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав