Criza energetică stiri: 1778
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

Ambasadorii Franței și Germaniei la Chișinău au celebrat cea de-a 60-a aniversare a Tratatului de la Élysée

24 ian. 05:00   Capitala
1528 1

Ambasada Franței și Ambasada Germaniei în Republica Moldova au celebrat astăzi cea de-a 60-a aniversare a Tratatului de la Élysée, informează moldpres.md.

În cadrul evenimentului s-a discutat despre istoria și reconcilierea franco-germană, construcția europeană, Franța și Germania astăzi în R. Moldova.

Ambasadorul Franței la Chișinău, Graham Paul a prezentat principalele aspecte ale documentului. „Tratatul de la Élysée este un document succint și practic axat pe: politica externă, apărare, educație și tineret. Scopul acestuia a fost impunerea obligației de consultare între guvernele celor două țări. Astfel, se discută fiecare aspect important de către oficialii din Franța și Germania. Documentul a responsabilizat cele două țări în construcția Europei și menținerea păcii", a spus Graham Paul.

La rîndul său, Ambasadorul Germaniei la Chișinău, Margret Maria Uebber, a subliniat că Tratatul de la Élysée a pus capăt dușmăniei îndelungate și războaielor dintre cele două țări. „Germania și Franța erau dușmani și se credea că nu va mai exista niciodată pace între acestea. Situația a fost depășită prin intermediul acestui tratat, datorită căruia s-a încheiat dușmănia. După semnarea Tratatului de la Élysée s-a promovat pacea între Franța și Germania și a început cooperarea pe domenii importante, printre care cel al drepturilor omului. Acest document a stat la baza fundamentului european", a afirmat Margret Maria Uebber.

Tratatul de la Élysée a fost semnat pe 22 ianuarie 1963 între Franța și Germania. Acordul a modelat relația dintre aceste state și a avut un rol esențial în dezvoltarea cooperării lor în serviciul integrării europene.

0
0
0
3
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?