Criza energetică stiri: 782
Preşedintele stiri: 3233
Puterea stiri: 7218
Obiectiv european stiri: 292

Alaiba, către Ceban: Bugetul de stat nu-i sac fără fund!

14 mai. 12:15   Capitala
2037

Președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, critică dur intenția majorării tarifelor pentru călătoria cu transportul public în Chișinău și dă de înțeles că autoritățile centrale nu vor oferi municipalității bani pentru subvenționarea Regiei Transport Electric (RTEC).

Alaiba a criticat activitatea primarului general, menționînd că edilul este incapabil să realizeze reforme care ar asigura buna funcționare a RTEC, iar pasarea cheltuielilor pe seama cetățenilor rămîne cea mai simplă soluție, notează IPN.

Dumitru Alaiba califică drept total ineficientă activitatea primarului Chișinăului și spune că necesitatea majorării tarifelor la călătoriile cu transportul public a fost generată de incompetența edilului de a realiza reforme pe interiorul RTEC.

„Este incompetent și incapabil să facă un lucru pînă la capăt. E foarte simplu doar să crești tariful. E simplu să spui că RTEC are pierderi și trebuie majorat tariful. Dar poate trebuie să vorbești despre necesitatea unei reforme la RTEC? El vorbește doar de majorări de tarife și cere bani de la buget. Asta e tot lucrul primarului? În așa condiții oricine poate fi primar. Întîi trebuie să reformeze, să optimizeze, să vadă ce scheme sînt sau să recunoască faptul că este un manager prost. Înțeleg că e ușor să văruiești bordurile, că asta e unicul lucru pe care-l face. Sunt lucruri mai grele decît a face trotuare și a pune tufari. Asta a făcut Șor la Orhei și Ceban importă acest model în Chișinău”, a spus Dumitru Alaiba în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

De menționat că edilul capitalei, Ion Ceban, cere Guvernului 350 mil. de lei anual, cu indexarea la rata inflației, pentru a păstra tariful de 2 lei la o călătorie cu troleibuzul și 3 lei cu autobuzul. „Unde sunt banii din creditele și granturile în valoare de aproximativ 2 miliarde de euro oferite Republicii Moldova în perioada guvernării actuale?”, a scris Ceban.

„Bugetul de stat nu-i sac fără fund. În primul rînd, să caute rezerve pe intern, să mai optimizeze, să facă măcar o reformă în 4 ani de mandat. Îmi pare rău că cetățenii s-au lăsat mințiți în 2019, dar în curînd vom avea șansa să reparăm această greșeală”, a mai spus Dumitru Alaiba.

Municipalitatea a propus un tarif de referință de 6 lei pentru călătoria cu transportul public, valabil atît pentru călătoria cu troleibuzul, cît și cu autobuzul, în capitală și în suburbii. Ultima oară, tarifele pentru călătoria cu transportul public în Chișinău au fost modificate în anul 2009.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав