Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Agenția de Mediu, despre consecințele asupra mediului ale incendiului de la Ciocana

10 oct. 2022,, 15:29   Capitala
2509 0

Calitatea aerului în Chișinău nu a fost afectată semnificativ, în urma incendiului care a avut loc, la 9 octombrie curent, la depozitul de stocare și sortare a deșeurilor, din sectorul Ciocana al capitalei. Asta arată rezultatele investigațiilor efectuate de laboratorul Agenției de Mediu.

Urmare a analizelor de laborator efectuate în baza probelor prelevate la fața locului, au fost înregistrate următoarele concentrații:

pentru monoxid de carbon (CO) pînă la 1 mg /m3 (CMA -5 mg/m3 );

pentru pulberile totale pînă la 0,2 mg/m3 (CMA-0,5 mg/m3 );

pentru fenol pînă la 0,006 mg/m3 (CMA-0,01mg/m3 );


pentru aldehida formică pînă la 0,008 mg/m3 (CMA-0,035 mg/m3 );

pentru dioxid de azot pînă la 0,08 mg/m3 (CMA-0,085mg/m3 );

pentru dioxidul de sulf – concentrațiile înregistrate sunt sub limita de detecție(LD) (LD-0,003 mg/m3).

Specialiștii spun că atestarea concentrațiilor reduse de poluanți în aerul atmosferic, se explică prin influența factorilor meteorologici persistenți la momentul declanșării incendiului, care au contribuit la dispersia poluanților în aer.

„Pe parcursul zilei vîntul din sectorul de nord moderat, lipsa stratului de reținere (inversiunii termice de la sol), precum și mișcarea aerului în direcția verticală a condus la translocarea fumului dens și transferul poluanților în straturile superioare ale atmosferei. Astfel fiind mai puțin afectate masele de aer la nivelul percepției populației”, se arată într-un comunicat al Agenției de Mediu.

Responsabilii au atenționat că nu este exclus efectul de acumulare concentrațiilor, prin intensificarea proceselor de eutrofizare și acidificare în timpul căderii precipitațiilor, care pot afecta atît starea sănătății populației cît și a mediului încojurător,

Menționăm că incendiul de la uzina de sortare a deșeurilor menajere a fost lichidat complet după 24 de ore de luptă cu flăcările. La stingerea focului au participat 57 de angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență cu opt autospeciale de intervenție, dar și 24 de angajați din cadrul autorităților publice locale cu tehnica auxiliară în număr de patru autocisterne, 13 autobasculante, trei excavatoare și două buldozere.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?