COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

A fost aprobat o nouă concepție privind tuburile de gunoi din capitală

A fost aprobat o nouă concepție privind tuburile de gunoi din capitală

Concepția privind tuburile pentru colectarea deșeurilor menajere solide, care mai există astăzi în unele blocuri locative din municipiul Chișinău, a fost agreată în cadrul Direcției generale locativ-comunale şi amenajare (DGLCA), în comun cu consilierii care au venit cu inițiativa.

Concepția va fi implementată din toamnă, precizează șeful Secției amenajare și salubrizare al Direcției, Vasilie Efros, solicitat de IPN.

În Concepție se regăsesc acțiunile care vor fi întreprinse în funcție de tipul blocului locativ. Acolo unde nu e posibil să fie păstrată camera pentru gunoi, vor fi construite platforme în curte. În alte cazuri, tuburile vor fi sigilate și va rămâne doar camera pentru gunoi, care va fi modernizată.

Deocamdată nu e clar pentru câte, din cele peste 1700 de tuburi pentru colectarea deșeurilor în blocurile locative, se va opta pentru un model sau altul. Pentru că, spune Vasile Efros, și unde este posibilă păstrarea camerei pentru gunoiului, locatarii blocului pot fi împotrivă.

Dacă 30% din locatari sunt împotrivă, lucrările vor fi imposibile, explică funcționarul. Dacă însă se va ajunge la o înțelegere, o echipă va merge la fața locului și va stabili soluția individuală care va fi aplicată.

În cadrul respectivului Concept a fost agreat și un model de platformă care urmează a fi construită. Actualmente se așteaptă calculele legate de costuri, pentru ca ulterior să se purceadă la procedura de achiziție.

Platformele vor fi cumpărate din alocații bugetare. Pentru acestea, dar și pentru sigilarea tuburilor și alte lucrări de amenajare, a fost alocată suma de zece milioane de lei.

Acești bani nu vor fi suficienți pentru modernizarea tuturor camerelor de colectare a gunoiului sau pentru construcția platformelor noi, dar nici fizic în acest an nu va fi posibil de îndeplinit lucrările la toate blocurile de locuit, precizează Vasile Efros.

Proiectul de decizie privind lichidarea tuburilor pentru colectarea deșeurilor menajere solide și construirea de platforme pentru colectarea separată a deșeurilor menajere solide în preajma acelor blocuri a fost votat de Consiliul municipal Chișinău în luna februarie a acestui an.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load