Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

23 martie - ziua de naștere a Botanicii moderne

23 mar. 2023,, 20:45   Capitala
3310 0

23 martie este considerată ziua de naștere oficială a Botanicii moderne - cel mai populat sector al Chișinăului.

În această zi, din 1977, microraionul a fost înființat în interiorul granițelor sale moderne cab parte a unei ample reforme teritoriale, ultima în acest moment, în cadrul căreia harta Chișinăului și a republicii în ansamblu a căpătat forma sa actuală, în primul rînd cantitativ.

În sectorul Botanica a fost inclus și aeroportul, dar și așezările adiacente lui, iar cîțiva ani mai tîrziu a început construcția viaductului —drum care lega Botanica de centrul Chișinăului pe cea mai scurtă cale.

Dar, desigur, ceea ce a devenit Botanica a existat cu mult înainte de 1977. Dealurile pe care se află Botanica au fost întotdeauna renumite pentru viile sale, iar în prima jumătate a secolului al XIX-lea, pentru a studia mai bine procesul de cultivare a strugurilor, undeva în zona actualei Grădini Botanice a fost deschis Institutul Agricol. În jurul lui au început treptat să apară clădiri, transformînd școala într-un sat. Ulterior a intrat în componența Chișinăului.


Pe de altă parte, întotdeauna a existat un drum care leagă Chișinăul și Gara de localitatea Băcioi — drumul Bacioi. Astăzi el este nualtceva decît Bulevardul Decebal. Dar în secolul al XIX-lea acest anu era un bulevard, ci un drum de țară. Treptat, el a fost amenajat, iar pe marginea drumului au apărut diferite clădiri — așa a început să se învioreze spațiul Botanicii actuale.

Bulevardul Decebal cîndva arăta așa

Dar adevăratul boom a avut loc după sfîrșitul celui de-al Doilea război mondial în 1945, cînd Chișinăul a trebuit să fie reconstruit. A fost elaborat un plan de dezvoltare urbană pe scară largă, care a inclus în același timp planuri de industrializare a Chișinăului. Anume atunci Botanica a început să apară rapid pe harta orașului în creștere.

La începutul anilor '60, cînd clădirile de tip "hrușciov" a intrat în viața cetățeanului sovietic, au început construcția intensivă a ceea ce este acum cunoaștem sub numele de "Botanica de Jos". În a doua jumătate a anilor 60 au început să apară case cu nouă etaje, iar în anii 70 au început să apară case cu 13, 16 și chiar 20 de etaje, deja în zona cunoscută sub numele de "Botanică de Sus".

Case noi în "Botanica de Sus"

Anii 1980 au fost marcați de construcția viaductului, iar la celălalt capăt al Botanicii – a "Porților orașului" — un complex rezidențial sub formă de porți clasice moldovenești, care întîmpină oaspeții capitalei care vin de la aeroport.

În secolul XXI, în 2006 în sectorul Botanica poate fi remarcată deschiderea unui nou stadion - de atunci, toate meciurile principale ale echipei naționale a Moldovei și a cluburilor moldovenești de fotbal au loc acolo.

Botanica este cel mai populat sector al Chișinăului, unde locuiesc 220 de mii de oameni, și este, de asemenea, cel mai mare sector al municipiului Chișinău după suprafață — 158 de kilometri pătrați, împreună cu Sîngera și Băcioi.

10
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?