Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Victor Pușcaș: Dreptul la Internet trebuie să fie stipulat în Constituția Moldovei

25 noi. 2020,, 15:40   Business
6579 0

Dreptul de acces la Internet, fără îndoială, trebuie să fie recunoscut ca unul dintre drepturile fundamentale ale omului și trebuie să fie stipulat în Constituția Republicii Moldova, a spus fostul președinte al Curții Constituționale (CC), unul dintre autorii Constituției, Victor Pușcaș.

Vorbind la primul Forum național de guvernanța a Internetului, el a declarat că unele țări și-au îmbunătățit deja sistemele juridice în contextul dat - atât legile, actele subordonate legii, cât și constituțiile naționale. Este urgentă necesitatea îmbunătățirii Constituției Republicii Moldova, adoptată la 29 iulie 1994, consideră Victor Pușcaș.

Fostul președinte al Curții Constituționale propune în secțiunea a doua a Constituției - „Drepturi, libertăți și obligații fundamentale” să fie introdus un articol separat „Dreptul la Internet”, în care să-l recunoască ca unul dintre drepturile fundamentale ale omului, indicând condițiile pentru implementarea acestui drept. În plus, potrivit acestuia, este posibil să fiu adăugate unele completări la anumite articole din Constituție, în special la articolul 30 - „Secretul corespondenței” și la partea (4) din art. 34 - „Dreptul la informație”.

„Asigurarea constituțională a accesului la resursele Internetului este unul dintre drepturile fundamentale ale omului și realizarea dreptului de acces la Internet va asigura respectarea ulterioară corespunzătoare a altor drepturi și libertăți constituționale ale cetățenilor Republicii Moldova”, a conchis Victor Pușcaș.

Coordonatorul național al Forumului național de guvernanță a Internetului, președintele Asociației „Comunitatea Internet”, Alexei Marciuc, a menționat că asigurarea dreptului de acces la Internet ca drept independent este necesară, deoarece accesul la Internet este o condiție prealabilă pentru realizarea altor drepturi și libertăți constituționale ale cetățenilor.


„Prin asigurarea acestui drept, legiuitorul își asumă obligații adecvate pentru a preveni un astfel de acces, precum și, eventual, obligații pozitive de a oferi acces la Internet pe baze nediscriminatorii tuturor cetățenilor, inclusiv celor săraci și celor care trăiesc în zonele rurale”, a subliniat Alexei Marciuc.

Primul Forum Național de gunernanță a Internetului (MIGF 2020) a avut loc la Chișinău în perioada 23-24 noiembrie. Pe parcursul a două zile, experți din Moldova, Canada, Statele Unite, România, Ucraina, Rusia și alte țări au discutat diverse subiecte, inclusiv dependența crescută de Internet în timpul pandemiei, diferite forme ale decalajului digital, extinderea accesului la rețea și modul în care tehnologiile digitale iar politicile de internet pot ajuta societățile să devină mai rezistente.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?