Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Suprafața apartamentului tău: ce este important să știi ©

29 oct. 2021,, 18:23   Business
2174 0

Știai că apartamentele din municipiul Iași se bucură acum de o scădere a prețului cu aproape 2,1%, de la începutul anului curent? Sau poate că zona Copoului se numără printre trei cele mai luxuriante și favorabile spații pentru construcții imobiliare?

Alegerea unei locuințe este o sarcină destul de responsabilă și complicată, iar pentru a fi sigur de corectitudinea deciziei luate, trebuie să te documentezi cu multă atenție la detalii. Totuși, există momente despre care fie că nu știi, fie că nu ești informat de către dezvoltatorul imobiliar. Pentru a pune umărul la decizia ta, am conceput un material informativ alături de echipa companiei Royal Town, în frunte cu Ruslan Rotaru, despre cum se calculează suprafața apartamentului tău și de ce această etapă este atât de importantă.

1.Suprafața construită versus cea utilă

Pentru a înțelege care este suprafața construită și care cea utilă se cuvine să apelăm la cadrul juridic românesc, și anume la Legea nr. 114 din 11 octombrie 1996 (**republicată**) privind locuințele care în Anexa nr. 1 stipulează expres:

Suprafață construită pe locuință este suma suprafețelor utile ale încăperilor, logiilor, balcoanelor, precum și a cotei-părți din suprafețele părților comune ale clădirilor (spălătorii, uscătorii, casa scării, inclusiv anexele pentru colectarea, depozitarea și evacuarea deșeurilor menajere, casa liftului etc.), la care se adaugă suprafața aferentă pereților interiori și exteriori ai locuinței; în cazul încălzirii cu combustibil solid, se adaugă suprafața aferentă sobelor și cazanelor de baie. Nu sunt cuprinse suprafețele aferente boxelor de la subsol și ale garajelor care pot fi prevăzute distinct.” Deci, efectiv suprafața construită include absolut tot spațiul apartamentului, plus zonele pereților și spațiile comune.

Totodată, unul dintre elementele care prezintă interes major este cel al suprafeței locuite, deoarece, practic, acesta este spațiul în care îți vei desfășura traiul, zi de zi, iar legea sus - menționată specifică faptul că:

„Suprafață locuibilă este suprafața desfășurată a încăperilor de locuit. Ea cuprinde suprafața dormitoarelor și a camerei de zi.” În mod practic, acest lucru semnifică nemijlocit faptul că plătești, efectiv, pentru anumiți metri pătrați, pe care îi vei locui propriu-zis. Iată de ce contează mult să oferi atenție compartimentării apartamentului și designului acestuia.

2.Nu uita de suprafața utilă

Revenind la prevederile legale sus-menționate, aflăm și despre așa-zisa suprafață utilă, despre care legea spune că:

– Suprafață utilă este suprafața desfășurată, mai puțin suprafața aferentă pereților.

– Suprafață utilă a locuinței este suma tuturor suprafețelor utile ale încăperilor. Ea cuprinde: camera de zi, dormitoare, băi, WC, dus, bucătărie, spații de depozitare și de circulație din interiorul locuinței. Nu se cuprind: suprafața logiilor și a balcoanelor, pragurile golurilor de uși, ale trecerilor cu deschideri până la 1,00 m, nișele de radiatoare, precum și suprafețele ocupate de sobe și cazane de baie (câte 0,50 mp pentru fiecare sobă și cazan de baie), dacă încălzirea se face cu sobe. În cazul locuințelor duplex, rampa, mai puțin palierele, nu se cuprinde în suprafața utilă a locuinței.

Cunoscând toate aceste criterii, putem decide corect cum alegem apartamentul, astfel încât acesta să acopere necesarul de spațiu și să îți asigure confortul dorit. Alege apartamentul la care visezi de mult timp în chiar inima orașului Iași, în noul complex rezidențial Royal Town Copou.

Royal Town - locul unde te simți acasă!

0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?