X 
Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1121

Strugurii pentru vin, scoși la tarabe

16 sep. 03:00   Business
1305 0

Recolta de struguri bucură ochiul fermierilor, dar nu și buzunarul acestora. Poamă este multă și de calitate, însă vinăriile oferă un preț derizoriu, dar și la piață nu o poți vinde mai scump, spun agricultorii. Bucuroși de prețuri accesibile sînt cumpărătorii de rînd, care vin la piață să ia chiar și cîte o ladă două de struguri buni.

Mulți cumpără struguri pentru a face un vin, alții - pentru a-i trimite peste hotare, copiilor... Unii fac vin pentru a-l vinde. ”Facem un ban”, spun oamenii, pe care i-am găsit în căutarea strugurilor.

Alții nu uită să facă vin, chiar dacă stau la bloc.

Ana Garabagiu are două hectare de teren cu viță de vie în raionul Ialoveni. Femeia spune că o zi este pe deal, iar alta - la piață...

ANA GARABAGIU, producător de struguri din Costești, raionul Ialoveni: "Avem Sauvignon, Muscat, Moldova avem. Sauvignon e 8 lei și Muscatul e 12 lei. Secetă a fost la început, avem noroc că la urmă a fost puțină ploiță. Era mai mărunțică. Acum s-a mai acumulat și zahărul. Anul trecut a fost mai acră pentru că au fost mai multe ploi și soare nu prea a fost, dar anul asta e dulce."


Petru Borș spune că a cules în acest an mai puțină poamă, dar mai calitativă decît anul trecut. Un lucru a rămas neschimbat - prețul mic pentru o muncă enormă, spune producătorul. Vinăriile oferă un preț derizoriu pentru struguri, dar și la piață aceștia sînt ieftini.

PETRU BORȘ, producător de struguri din Băcioi: "La vinării vor doi lei, trei lei sau nici nu o primesc, iar banii îi vezi peste doi ani de zile, mai bine să stea poama pe deal, ce să o mai lucrez. Nu are rost. Mai vedem și anul asta cum mai este și dacă nu, renunțăm. O vom scoate și vor sta pămînturile pîrloagă."

TAMARA DEMIAN, producător de struguri din Cimișlia: "De la Cimișlia venim. Venim în fiecare dimineață. La ora 5 ne trezim. Pe la vreo 12 ne culcăm. Poama e frumoasă, dar prețurile sînt mici și nici nu avem unde să o realizăm. Totul s-a scumpit. Prețurile la îngrășăminte au crescut, la motorină s-au ridicat, oamenii s-au ridicat, dar poama noastră s-a dat în jos. Anul trecut Suruceana am vîndut cu 9,10 lei, anul asta o vindem cu 6,7 lei."

Ministerul Agriculturii prognozează o producție totală de struguri de 520 de mii de tone, în acest an, în creștere față de cele 490 de mii de tone, anul trecut. Recolta se împarte aproape egal în struguri de masă și struguri din soiuri tehnice pentru producția de vin.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав